03 July, 2011

Tazkiah diri perangai Iblis

Share
Sumber: http://muridkyai.blogspot.com/
SEREMBAN, 2 Julai – Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa perkauman di Malaysia menjadi lebih buruk selepas kelahiran Pakatan Rakyat (PR) susulan pilihan raya umum 2008, menyebabkan begitu banyak kenyataan berbaur perkauman muncul.

Sebaliknya menurut bekas perdana menteri (gambar), sistem integrasi unik di kalangan pelbagai kaum yang dibawa kerajaan pusat memerintah telah membawa kepada kejayaan Malaysia.

“Saya telah memantau dan kita kena ingat bahawa sekarang hubungan antara kaum menjadi semakin buruk, lebih teruk daripada dulu. Pakatan Rakyat lahir, tetapi pada umumnya, lebih banyak kenyataan perkauman wujud,” kata Dr Mahathir.(Sumber: malaysiakini)

Kata Iblis, dia jadi derhaka selepas Tuhan menciptakan manusia. Kerana manusia diciptalah, dia dilaknat Tuhan, dia gelar "ar-rajim". Padahal sebelumnya dia adalah kalangan "muqarrabin" bersama-sama malaikat yang berkedudukan. Apa yang menimpanya dan apa yang bakal dilakukannya, adalah gara-gara terciptanya manusia. 

"alangkah baiknya kalau manusia tidak pernah dicipta!", mungkin demikianlah Iblis mengeluhkan kekesalannya.

Kejahatan dirinya dikambinghitamkan ke atas manusia. Itu memang perangai Iblis.  Kesalahan diri sendiri tidak mahu dimuhasabahkan. Perasaan bangga diri itu menyebabkan dia merasa dia cukup sempurna. hanya dia yang layak menjadi khalifah dunia dan bukan manusia. Manusia tidak mampu mentadbir dunia kerana yang pandai mentadbir dunia hanya dia, Iblis.

"Aku lebih baik daripada manusia!", sekali, melantun dakwaan lupa diri sang Iblis.

"Siapa paling pandai menguruskan negara?",
"Siapa paling pandai harmonikan hubungan antara kaum?",
"Hanya kami yang tahu memerintah",
"Kamilah yang terbaik!",

Nada-nada senada lantunan Iblis di langit ke tujuh masih bersiponggang di cerok rantau buana.

Komen Via Facebook

0 ulasan:

Post a Comment

Hak Cipta & Penafian

SBS MEDIA (Sahabat Blog Sabah) - 2011 Digalakkan untuk sebarang sebaran. Sebarang bentuk salinan kandungan daripada laman ini mestilah disertakan link Sahabat Blog Sabah bagi memudahkan proses rujukan. Kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang disertakan daripada pengunjung dan menjadi tanggungjawab pengunjung sepenuhnya. Sekian.