17 July, 2010

Minyak Naik Harga.. Usah Mengeluh!!

Share

sumber: http://muridkyai.blogspot.com

Minyak naik harga lagi. Cuma 5 sen. Sedikit sahaja, kata sesetengah orang. Tak meyusahkan rakyat pun. Tambah suara yang mendokong kenaikan harga minyak. Tentunya mereka bukan kalangan rakyat bawahan yang paling terkesan dengan kenaikan harga minyak.

Kenaikan harga minyak, sekecil apapun, pasti mendatangkan kesan. Harga minyak merupakan kunci yang mengawal harga-harga barang keperluan lain. Apabila harga minya naik 5 sen, harga barangan lain takkan naik 5 sen. Kononnya, harga teh tarik dibayangkan pada harga RM1.25 sen. Siapakah yang terlalu dunggu memikirkan peniaga gerai dan restoran akan menjual teh tarik dengan harga RM1.25 sen? Bukan senang bagi para peniaga hendak menyediakan duit siling 5 sen baki buat dipulangkan kepada pelanggan. Kemungkinan harganya akan jadi RM1.30 sen. Mungkin untuk mudah, diletakkan pada harga RM1.50.

Dakwaan kerajaan bahawa rakyat didahulukan cuma sebuah retorik. Kalau pun rakyat didahulukan, rakyat dari kelompok mana? Pencapaian didahulukan. Pencapaian apa dan siapa?
Jika sebuah kerajaan tidak boleh memberi rasa aman kepada rakyat, maka saat keruntuhan kerajaan itu makin mendekat. Kemamanan bukan sahaja dari serangan musuh. Kemanan rakyat daripada ancaman kenaikan harga minyak juga salah satu yang diperlukan. Rakyat tidak pernah senang duduk dan hanya menunggu-nunggu kemungkinan naiknya harga minyak.

Bagiku...
Tak guna melepas keluh
Biarkan rakyat menelan geruh
Penguasa tamak lagi angkuh
Saban penggal berdiri teguh
Oleh rakyat mereka diperteguh
Lima tahun asyik bersimpuh
Diinjak digilis setia utuh
Panutan lama tak roboh
Sokongan berkarat tebal bersepuh

Petani, nelayan, buruh kasar dan peneroka
Pegawai kerajaan maupun swasta
Semua rakyat jelata
Sampai bila akan diperkuda
Menelan bimbang kenaikan harga

Mereka di sana membina istana berjuta
Dapat elaun entah apa-apa
Naik kereta minyak percuma
Membeli belah di luar negara
Rumah besar di tanah rata


Bila negara kurang harta
Poket rakyat diseluk pula
Poket sendiri kembung saja

Usah berbicara bahasa mulia
Pemimpin berjiwa rakyat jelata
Takkan berdiri seorang raja
Jika rakyat tidak rela
Terus berdiri rakyat semua
Miski raja hilang sirna

Biarlah kita berjiwa merdeka
Berani melangkah menempa pancaroba
Membuang karat khurafat lama
Berani mengubah perubahan diterima

Komen Via Facebook

0 ulasan:

Post a Comment

Hak Cipta & Penafian

SBS MEDIA (Sahabat Blog Sabah) - 2011 Digalakkan untuk sebarang sebaran. Sebarang bentuk salinan kandungan daripada laman ini mestilah disertakan link Sahabat Blog Sabah bagi memudahkan proses rujukan. Kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang disertakan daripada pengunjung dan menjadi tanggungjawab pengunjung sepenuhnya. Sekian.