01 July, 2011

Rugi Sehari atau Rugi 50 TAHUN lebih???

Share

sumber: http://suaragunung.blogspot.comFenomena kuning telah melanda hampir diseluruh negara. Malah ada juga 'virus' kuning ini terlepas ke sempadan antarabangsa. Hal ini telah menyebabkan pihak berkepentingan telah melatah tak tentu pasal 'bak cacing kepanasan'. Ramai yang melatah menyokong fenomena ini malah tidak terkecuali ada juga puak-puak yang tidah bersetuju malah ada yang sanggup 'berjihad' dan 'mati syahid' untuk menghalang fenomena ini dari terus berlaku.

Kehangatan amat terasa oleh pihak pemerintah yang mengaku bahawa mereka sudah cukup banyak berikan 'kebajikan' kepada rakyat. Hal ini terbukti bilamana rakyat sudah mula hidup dalam kemiskinan dan merana selama lebih 50 tahun. Pihak pemerintah juga telah berjaya memberikan 'kesejahteraan' kepada rakyat, buktinya rakyat hidup dalam keadaan bimbang terhadap kejadian jenayah yang bukan sahaja berlaku di luar rumah malah di dalam rumah sendiri sekalipun sudah dikunci dengan sekurang-kurangnya 5 kunci solex.

Banyak tindakan cekap pihak pemerintah bagi menghalang agar fenomena kuning ini tidak terus berleluasa. Salah satu mereka gunakan pihak berkuasa polis(takpalah, memang kerja dia tangkap orang politik bukan penjenayah). Terbaru penangkapan Sasterawan Negara hanya kerana alasan mereka ada perkataan BERSIH dalam rangkap puisi beliau(dan mungkin juga beliau pakai baju warna KUNING kot).

Tak cukup dengan itu, cuba pula mencucuk golongan peniaga sekitar KL(yang setiap hari dapat untung) bahawa mereka akan rugi SEHARIAN kalau perarakan aman(kalau FRU tak kacau) berlaku. Rugi sehari bagi mereka bagaikan rugi seUMUR HIDUP dan takkan untung-untung lagi sampai bila-bila. Walhal tak pernah pun ada dikalangan peniaga yang nampak keRUGIAN selama 50 TAHUN lebih atas keAMANan yang dikecapi sellama ini.

Mungkin masanya sudah tiba, siapa tahu. Mesir dah buktikan, Tunisia dah buktikan, Libya on progress dan siapa tahu lepas ni Malaysia pula. WALLAHua'lam.

Apa-apa sekaipun, jom kita semarakkan lagi fenomena kuning yang telah berjaya menggerunkan 'mereka'.

9 Julai 2011 ni kita gegarkan sekali lagi KL!!!


SG : Memang susah nak BERSIHkan semua kotoran, tapi skarang ni dah terlalu KOTOR, jadi kena la juga BERSIHkan walaupun xmampu.

Komen Via Facebook

0 ulasan:

Post a Comment

Hak Cipta & Penafian

SBS MEDIA (Sahabat Blog Sabah) - 2011 Digalakkan untuk sebarang sebaran. Sebarang bentuk salinan kandungan daripada laman ini mestilah disertakan link Sahabat Blog Sabah bagi memudahkan proses rujukan. Kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang disertakan daripada pengunjung dan menjadi tanggungjawab pengunjung sepenuhnya. Sekian.