16 July, 2010

Sukau Bandar Bio-Diversiti

Share

sumber: http://abutaqiyuddin.blogspot.com

Pada 13 Julai yang lalu tercatat satu sejarah bagi penduduk di Kg Sukau bila mana dengan secara rasminya Kg Sukau yang terletak ditepian sungai Kinabatangan sebelah hilir telah di adakan majlis pecah tanah yang disempurnakan oleh YAB Datuk Musa Aman dan diiringi oleh YB En. Saddi ADUN Sukau. Dengan terlaksananya majlis pecah tanah tersebut maka Kg Sukau akan di naik taraf menjadi sebuah bandar kecil yang di kenali sebagai Bandar Bio-Diversiti.

Kg Sukau yang asalnya hanya Kg tradisi yang penduduknya terdiri dari suku Sungei yang kehidupan mereka kebanyakannya adalah nelayan sungai, Pengusaha Homestay dan ada juga yang mengusahakan ladang sawit secara kecil kecilan. Menjadi pusat tarikan pelancong bilamana pesisir sungainya terdapat hidupan liar yang masih terjaga seperti Gajah dan Monyet Belanda (Probocsis). Kedatangan pelancong asing ini sedikit sebanyak telah menjadikan sumber kewangan kepada penduduk Kampung melalui sewaan homestay dan jualan makanan. Bukan soal penduduk sukau yang penulis mahu lakarkan di sini tapi soal yang lebih penting iaitu apa untungnya bandar Bio-Diversiti ini kepada penduduk Kg. Sukau.

Kalau disebut dengan bandar maka yang terbayang dibenak pemikiran kita semua iaitu sebuah tempat yang padanya terdapat pembangunan. Tak terlepas juga Sukau, yang akan menjadi Bandar Bio-Diversiti ini akan menerima sebuah pembangunan yang terdapat padanya bangunan-bangunan, kalau tidak mencakar langit pastinya rumah-rumah kedai akan ada. Persoalannya, siapa yang dapat kontrak memajukan tempat ini? Siapa pula yang akan mendapat laba dari binaan yang akan dibangunkan? Buat masa sekarang ini, adakah bandar ini yang lebih utama disediakan kepada penduduk sukau?

Kontrak membina bangunan di tapak yang telah dirasmikan sudah tentu tidak akan diperolehi oleh mereka yang turun pagi ke sungai menangkap ikan, Ke ladang menombak sawit dan ke gerai menjual nasi kuning. Siapa yang dapat? tanyalah ADUN Sukau kerana projek ini di bawah perancangan beliau. Habis orang kampung dapat apa? dapat jari telunjuk. Kenapa? mereka hanya menjadi pekerja buruh benaan semata-mata. (Itupun andai tidak di bawa buruh asing.) Dapat telunjuk bila mana bos projek akan mengarahkan mereka buat itu dan ini dengan hanya menggunakan jari telunjuk sahaja.

Laba besar dari pembinaan projek ini dapatkah dikecapi oleh Penangkap ikan di sungai, Penombak di ladang sawit dan pegerai nasi kuning. Mampukah mereka memilikinya. Tapi yang untungnya, akan berlaku penambahan penduduk bilamana pengusaha-pengusaha luar akan membeli bangunan yang tak mampu dibeli oleh penduduk Sukau dan datang ke sini membawa datang perusahaannya. Yang pasti datang, pengusaha barangan runcit dikalangan orang cina seperti Fung Ming di pekan kinabatangan. Apa akan jadi dengan peruncit kecil-kecilan di Kg Sukau. Kedai mamak yang menghidangkan berbagai masakan kari juga akan beroperasi. Apa akan jadi dengan pegerai nasi kuning. Aduh! hasil mereka berkurang maka apa akan mereka buat selepas ini.

Untuk sekarang ini, apa yang sebenarnya penduduk kg. Sukau khususnya dan penduduk di DUN Sukau umumnya inginkan? Bukan penulis anti pembangunan, pembangunan memang perlu tapi buat masa sekarang ini apa benda yang perlu kita sediakan kepada penduduk supaya mereka hidup lebih selesa dan mampu bersaing dengan bangsa lain. Rata-rata saya jumpa penduduk miskin di sini yang menyatakan bahawa mereka membina rumah atas tanah menumpang. Apa maksudnya? mereka tidak ada tanah untuk membuat rumah sekalipun, apatah lagi untuk bercucuk tanam. Andai mereka membina rumah atas tanah yang menumpang tanah keluarga, apa akan jadi dengan anak cucu mereka? mereka ini bukanlah sangat inginkan tanah seluar estate Genting atau Global. Bagi mereka cukuplah sekadar tapak rumah dan sedikit kawasan untuk bercucuk tanam.

Tanah adalah sesuatu yang sensitif dan penting. Bagi pandangan penulis, apalah salahnya kalau pihak pemerintah terutama di DUN Sukau ini mengenal pasti pengundi mereka yang belum memiliki tanah dan kemudian meluluskan kepada mereka tanah yang mampu mereka usahakan sebagai pendapatan kepada mereka. Sediakan paling kurang 10 ekar. Kemudian keluarkan pinjaman berbayar yang rendah kepada mereka sebagai modal mengusahakan tanah mereka dengan tanaman sawit. Bila hasilnya sudah diperolehi maka kerajaan boleh mengambil balik pinjaman yang telah diberikan melalui bayaran bulanan. kalau ini dapat dijayakan pastinya masalah kemiskinan dapat dikurangkan dan pastinya bandar yang diperkanalkan akan lebih bermakna. Tetapi, kalau hanya tanah yang diluluskan tanpa ada modal untuk mengusahakannya, maka tanah itu hanya akan terbiar dan berlakulah penjualan tanah kepada orang asing yang menawarkan harga yang mahal. Fikir-fikirkanlah demi masa depan genarasi ini.

Akhir sekali yang paling pelik dengan majlis pecah tanah bandar Bio-Diversiti ini ialah bilamana majlis yang dilangsungkan tanpa dihadiri oleh ahli Parlimen Kinabatangan yang menaungi DUN Sukau. Ahli Parlimen ini pula adalah ketua UMNO Bahagian. Kenapa demikian? Adakah projek ini tanpa persetujuan YB Ahli Parlimen? Atau adakah terdapat konflik antara ADUN Sukau dengan Bosnya YB Ketua Bahagian? Atau mungkin YB Ahli Parlimen sibuk? Kalau sibuk sekalipun tak mungkin gambar beliau tidak disertakan sekali di Banting-banting dan Kanves-kanves iklan. Perkara ini bukan hanya mengelirukan penulis malahan ramai orang menimbulkan tanda tanya. kenapa? mengapa? apa dah jadi? Perkara ini cukup hebat untuk dilihat dan diperhatikan. Adakah UMNO kinabatangan sedang retak untuk menunggu belah. Pengundi-pengundi DUN Sukau, carilah tempat pergantungan baru. PAS sedia mengambil alih bagi memberikan khidmat yang lebih baik berbanding UMNO. Lebih Islamik, Telus dan berkebajikan InsyaAllah. PAS UNTUK SEMUA.

Komen Via Facebook

0 ulasan:

Post a Comment

Hak Cipta & Penafian

SBS MEDIA (Sahabat Blog Sabah) - 2011 Digalakkan untuk sebarang sebaran. Sebarang bentuk salinan kandungan daripada laman ini mestilah disertakan link Sahabat Blog Sabah bagi memudahkan proses rujukan. Kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang disertakan daripada pengunjung dan menjadi tanggungjawab pengunjung sepenuhnya. Sekian.