15 June, 2010

Sinopsis Ucapan Tuan Guru di Perasmian Muktamar 3 Dewan (Ulamak, Pemuda dan Muslimat)

Share

sumber: http://abutaqiyuddin.blogspot.com

"Perjuangan Islam yang kita galas pada hari ini bukanlah satu pilihan, tetapi ia merupakan satu kewajipan yang terpikul di atas bahu kita semua."

"Sesungguhnya, ideologi PAS ialah Islam. Tanpa Islam, PAS umpama jasad tanpa nyawa. Justeru, saya sekali lagi ingin mengingatkan bahawa perjuangan kita bukan bermula pada hari ini, ia merupakan perjuangan yang dimulakan oleh para anbiya’ yang terdahulu. Kita hanyalah mata rantai di dalam perjuangan ini, kita mempusakainya dari generasi yang terdahulu, dan kita menyambung mata rantai itu serta akan mewariskannya pula kepada generasi yang terkemudian."

"Siasah PAS adalah politik-dakwah. Maka, kita bergerak sebagai parti politik dan kita berdakwah (berkempen) ketika bertanding dalam pilihan raya dan selepasnya demi mencapai cita-cita untuk mempersembahkan Islam yang sebenar kepada masyarakat. Dalam perjuangan inilah, PAS telah melalui sejarah panjang yang dipenuhi dengan peristiwa jatuh bangun di dalam arena politik-dakwah."

"Perjalanan kita masih panjang, noktah perjuangan kita masih jauh. Namun, tanda-tanda kemenangan sudah kelihatan. Walaupun guruh di langit bukan menandakan hujan akan turun, namun sekurang-kurangnya harapan ada untuk menyaksikan kemarau akan berakhir."

"Demi memastikan orang-orang Melayu turut bersama kita di dalam pelayaran bahtera perubahan ini, PAS perlu bergerak dengan lebih efektif agar diterima rakyat. Jika ditanya Kelantan apakah formulanya, saya suka menjawab bahawa formulanya ialah mendidik jiwa rakyat dengan agama, suburkan sanubari mereka dengan taqwa kepada Allah agar hati mereka tidak mati, tidak keras untuk menerima siraman hujan kebenaran."

"Alhamdulillah, saya melihat fobia terhadap PAS sudah terhapus di kalangan orang-orang bukan Islam. PAS sebelum ini dijadikan sebagai hantu oleh UMNO untuk menakutkan Nonmuslim. Hantu itu sudah tidak wujud lagi, bahkan jika ia wujud juga, maka UMNO-lah hantunya. Tinggalkanlah UMNO dengan labu-labu kebangsaannya. PAS perlu terus melihat ke hadapan mengorak langkah memperkenalkan Islam sebagai cara hidup yang lurus."

"Sebarkanlah keyakinan kepada masyarakat bahawa hidup ini tidak hanya tamat setakat di dunia sahaja, tetapi akan dinilai semua amalan di akhirat kelak. Jika masyarakat dapat diyakinkan dengan aqidah ini, saya yakin perjuangan PAS secara automatik akan diterima kerana inilah tujuan sebenarnya PAS bergerak."

(Ulasan Ringkas Sinopsis Dari Diri Ini Yang Kekerdilan Ilmu)

• Kepada semua perwakilan dari ketiga-tiga dewan yang telah di dirasmikan, perlu mengambil serius ucapan YAB Dato’ Bentara Setia TGNA andai kita ingin manggapai cita-cita murni memartabatkan Islam dengan lebih menyeluruh di Negara ini dengan kita menawan singgahsana di Puterajaya.

• Kita juga mesti menyedarkan bangsa yang seagama dengan kita bahawa, kebersamaan mereka dengan kita amat perlu bagi memperkasakan lagi Islam melalui sekongan yang mampu memejoritikan setiap apa yang dicadang dan dirancangkan.

• Kita juga kena berkeyakinan bahawa perjuangan kita ini mempunyai banyak liku, mehnah dan tribulasinya. Kerana itu Allah menyediakan kepada kita satu kedudukan yang hebat disisinya. Keyakinan ini perlu kita war-warkan dan fahamkan kepada semua ahli dan penyokong agar semangat perjuangan yang ada pada diri mereka benar-benar kukuh dan mantap.

• Tanamkan kepada semua rakyat disemua peringkat bahawa kita hidup didunia hanya sementara,dan kekekalan hidup di akhirat nanti memerlukan hasil tuaian yang banyak semasa didunia. Ayuh kita semua mengajak mereka bersama kita membajak, manabur, menyiram dan akhirnya kita mampu menuai hasilnya di akhirat melalui wadah Parti Islam Semalaysia (PAS).

Komen Via Facebook

0 ulasan:

Post a Comment

Hak Cipta & Penafian

SBS MEDIA (Sahabat Blog Sabah) - 2011 Digalakkan untuk sebarang sebaran. Sebarang bentuk salinan kandungan daripada laman ini mestilah disertakan link Sahabat Blog Sabah bagi memudahkan proses rujukan. Kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang disertakan daripada pengunjung dan menjadi tanggungjawab pengunjung sepenuhnya. Sekian.