21 March, 2011

RTM dan TV3 Mula Meroyan

Share
Sumber: http://abutaqiyuddin.blogspot.com/

Semalam dalam asyik meneliti beberapa keping borang keahlian Pas yang telah diserahkan kepada penulis,tiba-tiba kawan serumah tempat menumpang di Kota Kinabalu buka berita di TV3. Menyampah dan sakitnya hati kami berdua bila melihat bagaimana di siarkan DS Najib, TS Muhyidin serta beberapa lagi pemimpin UMNO sedang menghentam DS Anwar Ibrahim dan PR. Kalau penulis je yang marah logik la, sebab penulis memang ahli dan petugas PAS, rupa-rupanya kawan 2 orang yang tak ambil kesah pasal politikpun marah bukan main lagi.

Tak lama kami tengok sebab sakit hati, tapi dapat la kami tahu sebab kenapa TV3 mula meroyan rupa-rupanya akan berlaku PRN Serawak. Patut la ada KM yang orang serawak gelarkan Mubarak Serawak di belakang DS Najib. Tapi heran bin ajaib la pula, mana perginya DS Rosmah. Biasanya kalau ada DS Najib mesti ada dia yang berada di depan DS Najib. Mungkin sibuk merasmikan sesuatu program yang lebih besar berbanding PRN Serawak atau mungkin pemimpin politik Serawak dah bagi amaran kepada DS Najib supaya jangan bagi DS Rosmah datang sebab ramai orang serawak dah meluat dengan tingkah laku dia. Apapun biarkan DS Rosmah. Yang penulis nak catatkan di sini berkenaan Meroyannya RTM dan TV3 suku sebagai lidah bercabang UMNO.

Benci dengan TV3, kawan tadi tukar kepada RTM1. Aduh! makin meroyan, bukan hanya meroyan tapi macam cacing kepanasanpun ada. Apa dah jadi dengan TV3 dan RTM? Tak tahula, ada hati perutkah mereka yang berada disebalik meroyannya RTM dan TV3 ni. Kata demokrasi terpimpin. Demokrasi terpimpin kepala otak apa begini kalu PRN begini hanya satu pihak sahaja yang boleh gunakan media arus perdana untuk kempen sedangkan satu pihak lagi dihentam tanpa ada ruang yang lebih luas untuk menjawab. Kalau begini, bagus demokrasi ini kita pimpin dia masuk ke dalam gaung.

Yang sempat penulis dengar dalam tempoh sekejap itu bagaimana DS Najib menghina DS Anwar Ibrahim yang katanya sudah tak releven. PR pula katanya dah ditolak oleh rakyat. Kalau betul tak releven DS Anwar kenapa bila DS Anwar ajak berdebat DS Najib tolak. Ini bukan tak releven tapi tak ada t***r. Dan kalau betul PR ditolak oleh rakyat kenapa guna dua lidah bercabang ni iaitu RTM dan TV3 untuk kempen. Kamudian meluluskan secara serta merta RM240 juta untuk pembangunan didua daerah kecil di serawak.

Satu lawak yang telah disiarkan oleh lidah rasmi yang bercabang UMNO iaitu ucapan DS Najib yang saya anggap sedikit menunjukkan kebodohannya. Kalau sebelum ini rakyat melihat DS Rosmah yang membuat ulasan tentang Tsunami telah mempertontonkan kebodohannya sekarang DS Najib pula. Entah apa yang dia fikir bila dia kata "apa pembangkang boleh buat. Mereka hanya pandai berjanji sahaja tapi tak peranahpun laksanakan segala janji pembangunan tersebut. Tapi lihat saya selaku PM. Bila saya janji terus saya tunaikan". Ucapan begini wahai DS Najib nak tipu orang yang di pendalaman serawak boleh la. Itupun mungkin yang masih setia dengan BN. Memang betul la apa yang disebut, pembangkang tak dapat buat apa-apa sebab mereka belum jadi kerajaan. Cuba bagi peluang kepada mereka seperti di Selangor, Kedah, Kelantan dan Pulau Pinang. Walaupun kuasa terhad tapi macam-macam hak rakyat telah dikembalikan dan macam-macam kebajikan rakyat telah ditunaikan. Sebab memang itu hak rakyat dan DS Najib tak payahlah nak mendabik dada yang dia telah beri macam-macam, sebab itu bukan harta dia atau harta UMNO tapi itu harta rakyat. UMNO yang sepatutnya berterima kasih kepada rakyat kerana bagi peluang kepada mereka memerintah dan mencuri harta rakyat.

Jadi RTM dan TV3 yang kita nak cerita di sini yang sedang gila meroyan mesti kita sekat wahai pengundi-pengundi Serawak. Kita ajar RTM dan TV3 dengan kita memboikot mereka. Kita pastikan kekalahan BN kali ini adalah kerana rakyat terlalu meluat dengan lidah bercabang RTM dan TV3. Dan kita juga kena memastikan bahawa kekalahan BN kali ini sebagai peringatan kepada UMNO bahawa Serawak bukanlah Simpanan Tetap UNNO BN utnuk terus berkuasa di Putrajaya. Disamping itu, kekalahan BN kali ini di Serawak membolehkan kita menyemak kembali punca kekayaan yang diperolehi oleh Taib Mahmud dan anak-anaknya.

Akhir sekali penulis memohon kepada semua agar sama-sama kita tingkatkan kempen boikot RTM dan TV3 supaya kita tidak terlibat sama meroyan dengan mereka. Supaya liur yang tersembur keluar dari lidah bercabang mereka tidak terkena kepada tubuh badan kita yang bersih ini.

WalLahu 'alam. Serawak untuk PAKATAN RAKYAT.

Komen Via Facebook

0 ulasan:

Post a Comment

Hak Cipta & Penafian

SBS MEDIA (Sahabat Blog Sabah) - 2011 Digalakkan untuk sebarang sebaran. Sebarang bentuk salinan kandungan daripada laman ini mestilah disertakan link Sahabat Blog Sabah bagi memudahkan proses rujukan. Kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang disertakan daripada pengunjung dan menjadi tanggungjawab pengunjung sepenuhnya. Sekian.