13 February, 2012

Perjuangan itu meletihkan

Share

sumber: http://muridkyai.blogspot.com/

Siapa yang mencampakkan diri ke medan perjuangan, dia hendaklah bersediakan untuk diletihkan. Dia juga hendaklah bersedia untuk di benci dan dicerca. Lebih-lebih lagi menjadi pemimpin perjuangan. Masa santai buat pemimpin perjuangan akan terus tiada. Sungguh hebat insan yang memimpin perjuangan.

Aku menyebutkan hal ini kerana mendengar satu sedutan ceramah Dr. Hasan Ali yang menyebutkan kesibukan jadualnya sepanjang minggu sehinggu bulan Mac. Sepertinya, dia merasa letih. Tentu sesiapapun akan menjadi letih memikul perjuangan lebih-lebih lagi satu gerombolan kecil yang cuba memulakan perjuangan. Sebab itu, kebanyakan orang lebih suka memberi wala' kepada pemimpin daripada menjadi pemimpin kerana tidak sanggup menghadapi jadual yang meletihkan.

Keluar dari jemaah itu mudah. Namun, membina jemaah itu bukan mudah. Kalau dulu meniti di atas aspal jemaah, kini terpaksa menyusun langkah di atas kayu-kayan hanyut untuk berjuang. Sekarang, tahulah tinggi rendahnya langit. Bukan senang memimpin jemaah. Itu belum lagi datang kafarah. Kafarah bukan sahaja menerpa pelarian jemaah, tetapi juga menimpa pelarian parti-parti biasa. Zaid Ibarahim dibantahi ahli partinya sehingga terpaksa diambil tindakan memecat mereka. Padahal, pecat pun tiada makna kerana partinya akan dibubarkan.

Pertubuhan Jati yang bakal dilancarkan oleh Hasan Ali tidak lama lagi itu, entah di mana nasibnya. Sebuah Jemaah bukan tertubuh dengan ledakan emosi semata-mata. Ia  perlu dijalari oleh satu sistem yang kompleks. Cukuplah sistem tarbiah jadi ukuran untuk memperakui sesebuah gerombolan itu sebagai sebuah jemaah. Mampukan Jati menyusun sistem tarbiah ahlinya. Jika tidak, jadilah Jati hanya sebuah NGO.

Berada dalam sebuah NGO amat rugi setelah pernah merasai berada dalam jemaah. Pahala berada dalam jemaah lebih besar dan berlipat. Satu masa kelak Hasan Ali akan merasai betapa sunyinya dia. Betapa ruginya dia.

Komen Via Facebook

0 ulasan:

Post a Comment

Hak Cipta & Penafian

SBS MEDIA (Sahabat Blog Sabah) - 2011 Digalakkan untuk sebarang sebaran. Sebarang bentuk salinan kandungan daripada laman ini mestilah disertakan link Sahabat Blog Sabah bagi memudahkan proses rujukan. Kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang disertakan daripada pengunjung dan menjadi tanggungjawab pengunjung sepenuhnya. Sekian.