01 February, 2011

Selepas Tunisia, Mesir Kini Menghadapi Revolusi!!!

Share
Sumber: http://mujahideen-islam.blogspot.com/


Salam alayk'.. Mesir salah satu bumi yang mempunyai landskap politik yang begitu menarik. Kediktatoran rejim Hosni Mubarak yang mana memerintah hampir 3 dekad lamanya serta memegang tampuk pemerintahan sebagai Presiden Republik Arab Mesir cukup membuatkan rakyat Mesir kini berang dengan pemerintahannya apatah lagi Hosni Mubarak yang dilabelkan sebagai "anjing peliharaan" Israel kerana ketegarannnya membantu Israel sebelum ini. Bukan itu sahaja, pemerintahan kerajaan Mesir yang diketuai Hosni Mubarak juga tidak mempedulikan kebajikan rakyat malah kadar pengangguran dan rasuah di Mesir berlaku secara berleluasa.

Penulis cuba untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai Mesir terutama isu keselamatan rakyat Malaysia yang berada di bumi ardhul kinanah tersebut yang rata-ratanya adalah pelajar yang menuntut di sana dengan menghubungi Wisma Putra di ibu negara, namun tiada sahutan jawapan diterima melalui panggilan telefon. Ini kerana keadaan di Mesir telah mengeluarkan amaran "jingga" yang mana bermaksud salah satu tanda telah darurat dan ia menuju ke tanda amaran "merah" yang mana maksudnya adalah lebih baik meninggalkan bumi Mesir tersebut.Tidak dinafikan faktor-faktor berlakunya revolusi ini adalah menyentuh kepada 3 aspek terpenting iaitu pemimpin yang korupsi dan mementingkan diri, memegang tampuk pemerintahan yang begitu lama dan lemah dalam pemerintahan, dan yang ketiga adalah kebajikan rakyat yang terabai. Faktor-faktor ini telah membuka mata rakyat untuk bangkit menentang rejim ini dan Ikhwanul Muslimin selaku parti politik yakni organisasi terbesar di Mesir turut memberikan sokongan kepada kebangkitan ini yang dipelopori anak-anak muda Mesir dalam mentransformasikan pemerintahan Mesir.

Berita terkini yang diterima daripada Mesir (New Update: Dari sahabat di Mesir)

Mansurah:

1) Rusuhan besar dijangka akan berlaku pada pukul 11 pagi waktu Mesir (5 petang waktu Malaysia)
2) Balai polis telah dikuasai orang jahat, senjata dan pakaian polis dirampas, orang jahat menyamar sebagai polis dan mula bermaharajalela di Mansurah
3) Mansurah isyhtihar "kod oren", mereka sedang berkemas (packing) untuk meninggalkan negeri tersebut apabila tiba masanya.
4) Maklumat yang lain, setakat ni tiada kemalangan utk pelajar Malaysia di Mansurah, cuma ada pelajar Indonesia yang terkena tembakan.

Tanta:

1) Catuan bekalan air dan elektrik berlangsung di Tanta.
2) Seorang pelajar Malaysia terkena tembakan peluru sesat di bahagian kaki.
3) 12 kereta kebal berlegar-legar di Tanta.

Kaherah:

1) Kenderaan polis dan tentera dimusnahkan dalam beberapa kejadian rusuhan.
2) Kota Kaherah kini dikawal tentera Mesir, keadaan keselamatan dan keamanan kian pulih buat sementara waktu.

Alexandria:

1) Keadaan keamanan di sana semakin baik (khususnya pelajar Malaysia)
2) Harga barang naik, kedai ditutup dan pelajar kesempitan wang untuk mendapatkan keperluan asas.
3) Bekalan elektrik dan air masih lagi berfungsi.

Gambar sekitar Kota Kaherah:


Paling memilukan adanya perkhabaran mahasiswi Malaysia yang dirogol oleh penjenayah dimana ada maklumat yang berjaya didapati oleh informer-informer tatkala ada pelajar Mesir yang sempat "curi-curi" untuk online bagi memberi maklumat keadaan di Mesir.


p/s: Kita doakan agar apa yang revolusi ini berakhir dengan keadaan yang lebih baik seperti di Tunisia dan semoga rakyat Malaysia dan Islam khususnya akan berada dalam keadaan yang selamat dari perkara yang tidak diingini. Ameen.

Komen Via Facebook

0 ulasan:

Post a Comment

Hak Cipta & Penafian

SBS MEDIA (Sahabat Blog Sabah) - 2011 Digalakkan untuk sebarang sebaran. Sebarang bentuk salinan kandungan daripada laman ini mestilah disertakan link Sahabat Blog Sabah bagi memudahkan proses rujukan. Kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang disertakan daripada pengunjung dan menjadi tanggungjawab pengunjung sepenuhnya. Sekian.