20 December, 2010

Kasihan keluarga si mati!

Share
Sumber: http://muridkyai.blogspot.com/

Ada jemputan solat jenazah di kampung Kerasak hari ini. Malam kelmarin ada orang meninggal di kampung Bagan. Minggu lepas di kampung Sireh. Ketiga-tiga jemputan solat jenazah itu aku gagal menghadirkan diri. Ada baiknya juga aku gagal hadir solat jenazah tersebut. Setiap orang yang hadir solat jenazah dibayar RM5. Terpulang kepada kita sama ada mahu terima atau tidak. Namun, ramai yang datang solat menerima bayaran tersebut atas alasan sedekah daripada keluarga si mati untuk menjadikan pahalanya buat si mati. Untuk yang datang berkereta, jika kereta itu kereta biasa seperti Kancil atau Proton Saga, pemandunya akan diberikan RM10. Jika kereta itu jenis Van, pemandunya diberikan RM20.
 

Demikianlah adat yang diamalkan di kawasan ini. Kawasan lain aku tidak pasti. Namun, yang pasti, adat sebegini aku tak temui di bandar-bandar seperti Kuala Lumpur maupun Sandakan. Di kampung-kampung di Sabah pun tiada adat kebiasaan seperti ini. Sebenarnya, ini bukan adat semata-mata. Ia telah dikaitkan dengan agama kerana dikatakan sedekah dan tujuannya menambahkan pahala buat si mati.
 

Setiap keluarga yang menghadapi musibah kematian, secara paksa rela perlu memenuhi tuntutan kebiasaan masyarakat sebegini. Jika tidak, secara peribadi keluarga tersebut akan merasa malu. Masyarakat akan membuat pelbagai andaian. Sebahagiannya mungkin positif dan simpatik. Namun sebahagian akan pesimis dan prasangka. Jumlah orang yang datang untuk solat jenazah pun tidak akan ramai.


Masibah di atas musibah. Demikianlah situasi yang dapat kita rasakan bagi keluarga si mati. Dari pengurusan jenazah sehinggalah majlis-majlis tahlil yang diadakan pada malam-malam sesudah kematian, semuanya merupakan tambahan kepada musibah sedia ada yang sedang ditanggung keluarga si mati. Kemudian, ditambah pula dengan amalan upah mengupah dalam amal ibadat untuk dikirimkan pahalanya kepada si mati, semuanya dengan sejumlah harga yang perlu dibayar oleh keluarga si mati. Upah solat sunat hadiah, menjaga kubur, baca Quran di kubur, meratib 70 ribu kali dan banyak lagi tambahan baru yang sedang dijual oleh mereka yang menjanjikan pahala untuk kiriman buat si mati!
 

Siapa yang akan membela penindasan yang ditimpakan kepada masyarakat ini? Ada individu yang membantah amalan sebegini tetapi kuasa dan pengaruh mereka yang mempertahankannya lebih besar. Seperti biasa, penentang amalan seperti ini akan terpalit dengan tuduhan sebagai wahabi. Siapa yang yang berani secara terbuka mengistiharkan bara'ah daripada kebiasaan ini, akan secara terbuka pula dituduh sebagai wahabi.
 

Akal yang sihat boleh mengenal keburukan kebiasaan ini. Namun, akal yang mencetak agama dalam otak dan amalan secara taqlid akan menghalalkannya dan ditambah pula dengan kepentingan pamrih laba duniawi yang sedikit. Aku ingin sekali meringankan beban keluarga si mati, tetapi kekuatan besar diperlukan untuk meruntuhkan legasi songsang yang mencengkam ini. Legasi songsang yang diwarisi melalui restu tokoh agama yang menunjangi masyarakat desa.
 

Setiap kali berlaku peristiwa kematian di kawasan ini, terlintas dalam benakku...Kasihan keluarganya.


Ayohlah para da'i yang punya nama dan kehormatan di desa, jujurlah dengan ilmu dan bantulah masyarakat yang teraniaya.

Komen Via Facebook

0 ulasan:

Post a Comment

Hak Cipta & Penafian

SBS MEDIA (Sahabat Blog Sabah) - 2011 Digalakkan untuk sebarang sebaran. Sebarang bentuk salinan kandungan daripada laman ini mestilah disertakan link Sahabat Blog Sabah bagi memudahkan proses rujukan. Kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang disertakan daripada pengunjung dan menjadi tanggungjawab pengunjung sepenuhnya. Sekian.