17 February, 2010

Jangan Menuduh Orang Sebagai Firaun

Share
Ditampal salin dari: http://muridkyai.blogspot.com
هُوَ أَعْلَمُ بِكُمْ إِذْ أَنْشَأَكُمْ مِنَ الْأَرْضِ وَإِذْ أَنْتُمْ أَجِنَّةٌ فِي بُطُونِ أُمَّهَاتِكُمْ فَلَا تُزَكُّوا أَنْفُسَكُمْ هُوَ أَعْلَمُ بِمَنِ اتَّقَى
Dialah Tuhanmu yang terlebih mengetahui (tentang keadaan)mu ketika Dia menjadikan kamu dari tanah dan ketika kamu masih janin dalam perut ibumu; Maka janganlah kamu mengatakan dirimu suci. dialah yang paling mengetahui tentang orang yang bertakwa.
(Surah An-Najmu: Ayat 32)
Dan FirmanNya lagi:

أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ يُزَكُّونَ أَنْفُسَهُمْ بَلِ اللَّهُ يُزَكِّي مَنْ يَشَاءُ وَلَا يُظْلَمُونَ فَتِيلًا
Apakah kamu tidak memperhatikan orang yang menganggap dirinya bersih? Sebenarnya Allah membersihkan siapa yang dikehendaki-Nya dan mereka tidak aniaya sedikitpun.
(Surah An-Nisa’: Ayat 49)

Tulisan ini adalah respon peringatan buat diri dan para pembaca mengenai perkembangan mutakhir ini melibatkan seorang individu yang bernama Zulkifli Nordin yang merupakan MP Kulim. Beberapa kenyataannya yang merujuk gelaran 'firaun kecil' kepada beberapa individu yang tidak dinyatakan namanya tetapi dapat dibayangkan siapa yang dimaksudkan, merupakan tuduhan yang bernada takbur.

Jika ada manusia yang bernama Firaun kecil, maka lawannya adalah Musa kecil . Para penentangnya dalam isu penggunaan kalimah Allah dirujuk sebagai Firaun kecil. Rakan-rakanya dalam PKR yang yang beragama Islam seperti Zaid Ibrahim (terutamanya), termasuk Dr. Nur Manuty, Ketua Biro Agama PKR, yang mengeluarkan kenyataan rasmi PKR mengenai isu penggunaan kalimah Allah tentu terpalit dengan pelebelan Firaun Kecil. banyak lagi pihak yang boleh difahamkan sebagai merujuk kepada Firaun Kecil yang dilebelkannya.
TG Hj Hadi, TG Nik Aziz Nik Mat, DS Anwar Ibrahim dan juga ulama-ulama besar dunia seperti Dr. Yusuf Al-Qaradhawi, Dr Wahbah Zuhaili dan Dr. Taha Jabir, semuanya boleh dimafhumkan terpalit lemparan itu. Sunggu telah membujur lalu melintang patah jalan yang diambil oleh Zulkifli Nordin dalam menegakkan kesyadidan pendiriannya.
Memberi lebel kepada orang lain sebagai Firaun Kecil bukan akhlak seorang Islam. jauh sekali akhlak para pejuang Islam.
Begitu keras nabi menghadapi tentangan darpada penduduk Taif ketika baginda bersama Zaid cuba berdakwah di sana, sehingga malaikat menawarkan untuk membalas perbuatan mereka dengan dihempapkan dengan gunung yang ada di sana, nabi SAW tidak menerima tawaran itu, malah nabi muhasabah diri atas kurang berkesannya dakwahnya itu. Inilah yang terungkap dalam munajat baginda yang masyhur berhubung peristiwa itu:

اللهم إليك أشكو ضَعْف قُوَّتِى، وقلة حيلتى، وهوإني على الناس، يا أرحم الراحمين، أنت رب المستضعفين، وأنت ربي، إلى من تَكِلُنى‏؟‏ إلى بعيد يَتَجَهَّمُنِى‏؟‏ أم إلى عدو ملكته أمري‏؟‏ إن لم يكن بك عليّ غضب فلا أبالي، ولكن عافيتك هي أوسع لي، أعوذ بنور وجهك الذي أشرقت له الظلمات، وصلح عليه أمر الدنيا والآخرة من أن تنزل بي غضبك، أو يحل علي سَخَطُك، لك العُتْبَى حتى ترضى، ولا حول ولا قوة إلا بك‏


"Wahai Tuhanku, kepada Engkau aku adukan kelemahan tenagaku dan kekurangan daya upayaku pada pandangan manusia. Wahai Tuhan Yang Maha Pemurah kepada siapa Engkau menyerahkan daku? Kepada musuh yang akan menerkam aku ataukah kepada keluarga yang Engkau berikan kepadanya urusanku, tidak ada keberatan bagiku asal aku tetap dalam keredhaan-Mu. Dalam pada itu afiatMu lebih luas bagiku. Aku berlindung dengan cahaya muka-Mu yang mulia yang menyinari segala langit dan menerangi segala yang gelap dan atasnyalah teratur segala urusan dunia dan akhirat, dari Engkau menimpakan atas diriku kemarahan-Mu atau dari Engkau turun atasku azab-Mu kepada Engkaulah aku adukan halku sehingga Engkau redha. Tidak ada daya upaya melainkan dengan Engkau"

Janganlah merasa diri bersih. Jangan rasa diri menjadi Musa Kecil dan yang lain adalah Firaun Kecil kerana Allah lebih mengetahui siapa yang lebih bertakwa. Peliharalah hati dalam perjuangan jika perjuangan itu benar-benar kerana Allah. Hati yang angkuh dan takbur akan dikhatimahkan dengan kegelinciran daripada perjuangan haq. Lihatlah bagaimana nasib yang menimpa Bal'am bin Ba'ura, ulama tersohor Bani Israil yang terjelir lidahnya kerana tergelincir daripada perjuangan dan merasa dirinya hebat.
Percayalah kepada teman-teman seperjuangan. Bukan hidup berjuang dalam sebuah jema'ah kalau tiada 'husnu thiqah'!

Komen Via Facebook

0 ulasan:

Post a Comment

Hak Cipta & Penafian

SBS MEDIA (Sahabat Blog Sabah) - 2011 Digalakkan untuk sebarang sebaran. Sebarang bentuk salinan kandungan daripada laman ini mestilah disertakan link Sahabat Blog Sabah bagi memudahkan proses rujukan. Kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang disertakan daripada pengunjung dan menjadi tanggungjawab pengunjung sepenuhnya. Sekian.