21 December, 2009

Peranan Orang Muda Dalam Hijrah dan PAS

Share
Sumber: http://abutaqiyuddin.blogspot.com/

Dalam kita menyambut Tahun Baru Hijrah, pastinya kita akan mengimbau kembali tentang perit jerihnya baginda Nabi S.A.W bersama sahabat terbaiknya Saidina Abu Bakar. Perjalanan yang penuh onak dan duri ini ditempuhi oleh mereka berdua dengan keyakinan dan penyerahan diri kepada Allah.

Allah S.W.T walau bagaimanapun tetap tidak membiarkan kekasihnya Muhammad bersendirian dengan sahabatnya menghadapi segala kesulitan sepanjang penghijrahan. Lalu dihantarkan bantuan dengan dicampakkan dalam diri 3 remaja muslim keberanian dan semangat perjuangan membantu manusia agung kekasih Allah. Mereka ialah sepupu baginda sendiri iaitu saidina Ali Bin Abi Tholib, Abdullah Bin Abu Bakar dan seorang remaja perempuan Saidatina Asma' Bin Abu Bakar.

Saidina Ali, yang telah menggantikan tempat tidur Baginda Nabi telah mengambil risiko yang cukup besar kerana beliau sendiri sedia maklum bahawa musuh Nabi sedang mengelilingi rumah baginda kerana ingin membunuh baginda nabi S.A.W. Pastinya, apabila mereka ingin membunuh nabi semasa tidur mereka akan menerkam lalu membunuhnya. Tetapi inilah pemuda muslim yang sebenar yang telah berjaya dilahirlah oleh Nabi S.A.W yang sanggup menggadaikan nyawa sendiri demi kemenangan Islam.

Abdullah Bin Abu Bakar pula telah mengambil peranan sendiri dengan mengembala kambing disepanjang perjalanan Baginda Nabi dan Abu Bakar yang tujuannya untuk menghilangkan bekas tapak kaki baginda Nabi dan Abu Bakar dari dikesan oleh Musuh mereka iaitu kuffar Quraish. Tanpa rasa takut dan bimbang kerja yang diamanahkan ini dilaksanakan dengan sebaiknya.

Asma' Binti Abu Bakar seorang remaja perempuan yang telah memainkan peranan sebagai penghantar makanan kepada Baginda Nabi dan Bapanya yang sedang bersembunyi di Gua Thur. Bukan itu sahaja, dia juga bertugas menrisik rahsia dan mengorek berita daripada pembesar quraish lalu disampaikan kepada Bapanya dan Nabi sendiri. Tanpa rasa takut dan bimbang kerja ini juga dapat dilaksanakan dengan cemerlang. Walau hanya seorang remaja wanita, tetapi sejarah telah membuktikan tentang keberanian yang telah ditunjukkan oleh Asma' sebagai seorang pembantu dalam menjayakan hijrah nabi S.A.W.

3 remaja muslim ini sepatutnya menjadi satu pemangkin dan pembakar semangat kepada remaja Islam zaman ini dalam perjuangan menegakkan Islam. Kita sepatutnya sentiasa berperanan dalam perjuangan menegakkan Islam walau di sudut mana kita berada dan walau sebesar mana tugas kita. perlu diingat, sesuatu usaha yang dirancangkan oleh Jemaah Islam terutamanya PAS tidak akan berhasil dengan jayanya andai tanpa bantuan dan komitmen dari golongan pemuda dan pemudi. Pemuda dan pemudi ini pula mestilah mempunyai semangat dan roh perjuangan islam yang tinggi dan juga mesti dilahirkan pada diri mereka semangat untuk memenangkan Islam.

Perlu juga diingat, andai Ali, Abdullah dan Asma' adalah pertolongan Allah kepada Nabinya. Maka begitu juga andainya lahir dalam satu-satu jemaah ramai pemuda yang ikhlas dan berani, juga merupakan pertolongan Allah kepada jemaah tersebut. Dan jemaah akan hancur andai terdapat golongan pemudanya yang rosak dan rasuah, dan inilah yang sedang dialami oleh UMNO sekarang.

Untuk itu PAS melalui sayap pemudanya perlu meramaikan ahli dikalangan pemuda dan mentarbiah mereka supaya mereka nanti akan bersanggupan bermati-matian untuk Islam. Bagitu juga dengan Nisa', mereka juga perlu berusaha dengan lebih giat lagi bagi melahirkan lebih ramai Asma' Binti Abu Bakar dalam jemaah PAS yang akhirnya mereka akan berjuang untuk Islam dengan penuh keberanian.

Jadi, ayuhlah wahai pemuda muslim. Bangkitlah dalam satu Jemaah Islamiah dengan satu tekad dan semangat "MENANGKAN ISLAM DAN HANCURKAN TOGHUT'.

Sekian. Wassalam.....

Komen Via Facebook

0 ulasan:

Post a Comment

Hak Cipta & Penafian

SBS MEDIA (Sahabat Blog Sabah) - 2011 Digalakkan untuk sebarang sebaran. Sebarang bentuk salinan kandungan daripada laman ini mestilah disertakan link Sahabat Blog Sabah bagi memudahkan proses rujukan. Kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang disertakan daripada pengunjung dan menjadi tanggungjawab pengunjung sepenuhnya. Sekian.