14 January, 2011

MEMALUKAN: Kes pembuangan bayi menghiasi tirai 'Tahun Baru 2011'

Share
Sumber: http://passepanggar.blogspot.com/

Dewan Pemuda PAS Sepangar ingin melahirkan rasa kebimbangan terhadap suasana semasa yang memperlihat kes-kes pembuangan bayi semakin menjadi-jadi. Menurut laporan dalam tempoh seminggu pertama Januari 2011 terdapat 7 kes pembuangan bayi di seluruh Malaysia. Ini menunjukan bahawa kerosakan masyarakat terutamanya generasi muda semakin parah.


Kes terbaru yang menggemparkan kawasan Sepangar ialah kes pembuangan dua orang bayi di deretan gerai KKIP, Sepangar Kota Kinabalu. Bayi pertama ditemui di dalam semak sebelah tempat pembuangan sampah, manakala bayi kedua ditemui 200 meter dari tempat bayi pertama ditemui dengan keadaan bayi tersebut ditanam. Kedua-dua bayi tersebut ditemui dalam dalam keadaan yang sangat menyayat hati, kerana telah meninggal dunia.

Kawasan semak bersebelahan rumah sampah inilah bayi pertama ditemui

Lubang (tanda kayu) tempat bayi kedua ditanam dua hari kemudian. (kelihatan juga botol arak berselerakan)

Tragedi ini membuktikan bahawa kegagalan kerajaan Barisan Nasional dalam mendidik para remaja/belia untuk menjadi insan yang bertakwa dan berakhlak mulia. DPP Sepangar dengan ini ingin mengingatkan kerajaan UMNO/BN, bahawa inilah hasil daripada pergaulan bebas serta kewujudan banyak pusat-pusat hiburan. Kegagalan melahirkan generasi yang bertakwa ini akan mengakibatkan kerosakan pada sistem kekeluargaan dan masyarakat dan seterusnya mengundang kemurkaan Allah s.w.t.

Sambutan malam tahun baru 2011 baru-baru ini membuktikan bahawa golongan remaja dan belia telah di hidangkan dengan hiburan-hiburan yang melampau serta pergaulan bebas tanpa kawalan. Pada malam sambutan tersebut pelbagai acara hiburan disediakan sehingga lewat 2 pagi. Anggota DPP seramai lebih 50 orang telah hadir ditengah-tengah masyarakat bagi mengedar risalah peringatan kepada masyarakat pada malam tersebut. Namun adalah sesuatu yang sangat malang apabila suasana malam tersebut telah dicemari dengan aganda kemungkaran dan kemaksiatan di luar batas.

Hiburan melampau di sambutan tahun baru 2011 mengundang pergaluan bebas

DPP Sepangar tidak akan jemu untuk bertemu remaja dan belia bagi mengingatkan mereka

Maka DPP Sepangar dengan ini menuntut agar suatu perubahan secara holistik perlu dilaksanakan termasuk menukar kerajaan yang ada sekarang bagi menyelamatkan remaja dan belia yang kini semakin rosak. DPP Sepangar bersedia untuk menerima sesiapa sahaja belia atau remaja yang ada keinsafan untuk bersama-sama DPP Sepangar bagi membimbing mereka yang telah tersalah memilih jalan kehidupan.

Masanya telah tiba untuk menjadikan Tahun 2011 sebagai 'MASA UNTUK BERUBAH'

Komen Via Facebook

0 ulasan:

Post a Comment

Hak Cipta & Penafian

SBS MEDIA (Sahabat Blog Sabah) - 2011 Digalakkan untuk sebarang sebaran. Sebarang bentuk salinan kandungan daripada laman ini mestilah disertakan link Sahabat Blog Sabah bagi memudahkan proses rujukan. Kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang disertakan daripada pengunjung dan menjadi tanggungjawab pengunjung sepenuhnya. Sekian.