18 November, 2010

Pengorbanan Nabi Ibrahim a.s. Penghayatan Buat Pejuang PAS

Share
Sumber: http://abutaqiyuddin.blogspot.com/

Adil Adha berkunjung lagi. Umat Islam tidak mengira tempat, darjat, warna kulit dan bangsa akan menyambutnya hari ini. Aidl adha atau dipanggil juga dengan Hari Raya Korban adalah mengambil ukuran berdasarkan peristiwa pengorbanan Nabi Allah Ibrahim a.s. dengan anaknya Nabi Allah Ismail a.s. Sirah menerangkan kepada kita bagaimana seorang hamba yang begitu taat kepada Khaliknya sanggup melakukan apa sahaja hatta menyembelihkan anak yang sayanginya. Nabi Ibrahim a.s. yang telah sekian lama menunggu kelahiran seorang anak melalui perkahwinan poligami yang sangat ditentang oleh masyarakat berjiwa liberal kini, telah diuji seawalnya supaya meninggalkan anak yang hampir dilahirkan oleh isteri tercinta iaitu Siti Hajar.

Pengorbanannya bagi membuktikan kesetiaan kepada Al Khalik tidak terhenti sampai disitu. Anak yang telah ditemuinya setelah dewasa yang ditinggalkannya semasa hampir bersalin itu diarah oleh Allah didalam mimpinya yang benar supaya disembelih. Atas sifat sebagai hamba yang patuh lalu dengan berat hati mimpi diceritakan kepada anak kesayangan. Makin hebat pengorbanan dua beranak ini bilamana tidak terpancar walau sedikit diwajah si anak yang taat kepada Allah sebagai pencipta dan kepada bapa sebagai seorang Nabi dan Rasul riak takut dan gelisah. Malahan ucapan agung sebagai seorang rasul tersembur keluar dicelahan gigi dan bibir lembut dengan katanya "Segerakanlah wahai ayahku andai ini adalah arahan Allah. InsyaAllah kamu akan dapati aku daripada orang-orang yang sabar".

Dua pengorbanan agung ini sepatutnya menjadi idola kepada semua pejuang islam. Sirah disusun dan ditulis bukan hanya untuk bacaan dan perhiasan semata-mata dan tetapi sebagai pedoman dan panduan. Sirah nabi Allah Ibrahim dan anaknya Ismail ini cukup memberi peringatan dan pengiktibaran kepada kita bahawa tugas dan amanah dalam perjungan menegakkan agama Allah perlu dikedepankan daripada semua hal. Apatah lagi soal sayangkan anak dan harta benda. Sebagai umat Islam apatah lagi sebagai orang yang mengaku diri adalah pejuang Islam, kita tidak mempunyai banyak pilihan. Kita juga tidak perlu membuat cabutan yang mana didahulukan dan yang mana dikemudiankan. Sebabnya pilihan yang utama bagi kita ialah berkorban apa saja demi melihat Islam menang. Tidak timbul tersepit dalam membuat pilihan andai pertembungannya antara kepentingan Islam sebagai Addin yang di redhai Allah dengan kepentingan sendiri atau kepentingan dengan makhluk.

Sememangnya, untuk memenangkan Islam kita terpaksa berhadapan dengan berbagai mihnah, tribulasi dan fitnah. Dan berdepan dengan semua inilah yang memerlukan kita untuk sentiasa bersiap siaga dalam berkorban apa saja samada harta ataupun nyawa. Matlamat akhirnya ialah Islam menang dan kita sendiri yang pasti akan memperolehi kemenangan dari Allah samada di dunia dan yang istimewanya kemenangan tersebut akan kita kecapi di akhirat kelak. Yakin dan percayalah setiap apa yang kita korbankan demi perjungan Islam ini akan mandapat balasan yang setimpalnya oleh Allah di akhirat kelak. Letakkan kayakinan kita kepada Allah dengan keyakinan yang tuntas tanpa goyah sebagaimana keyakinan dan kesabaran nabi Allah Ibrahim a.s. dan nabi Allah Ismail a.s. Semoga seluruh pejuang parti Islam Semalaysia (PAS) mempunyai tekad dan semangat yang sama iaitu untuk melihat Islam menang dan Islam diamalkan secara syumul di bumi malaysia ini. PAS menang, Islam di martabatkan.

Akhir sekali uacapan Selamat menyambut hari raya Aidil Adha kepada seluruh Saff kepimpinan PAS pusat dan negeri Sabah. Khususnya kepada semua pengundi di DUN Sukau. Ayuh! sama-sama kita menghayati nilai pengorbanan yang sebenar dan kita laksanakan dalam perjuangan ini supaya akhirnya Islam kita mampu martabatkan di DUN Sukau. Kemenagan PAS insyaAllah kemenangan Islam.

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDIL ADHA 1431H. Daripada PAS kawasan Kinabatangan, Sabah.

Komen Via Facebook

0 ulasan:

Post a Comment

Hak Cipta & Penafian

SBS MEDIA (Sahabat Blog Sabah) - 2011 Digalakkan untuk sebarang sebaran. Sebarang bentuk salinan kandungan daripada laman ini mestilah disertakan link Sahabat Blog Sabah bagi memudahkan proses rujukan. Kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang disertakan daripada pengunjung dan menjadi tanggungjawab pengunjung sepenuhnya. Sekian.