16 February, 2010

RAHMAN DAHLAN KATAK DI BAWAH TEMPURUNG?

Share

Ditampal Salin Dari: sabahkini.net

Dari Kacamata: HALIK ZAMAN

NAIB Pengerusi, Kelab Penyokong Barisan Nasional (BNBBC), Datuk Abdul Rahman Datuk Dahlan berkata tindakan 50 orang Ahli Parlimen Austarlia yang yang menggesa kerajaan Malaysia menggugurkan kes liwat melibatkan Penasihat Parti Keadilan Rakyat, Datuk Sri Anwar Ibrahim adalah satu tindakan yang biadap dan kurang ajar.

Sambil mengutuk tindakan 50 orang Ahli Parlimen Australia itu yang disifatkan satu lagi sentimen ‘mentaliti penjajah’ yang tidak boleh lagi ditoleransikan dalam zaman sekarang ini, Abdul Rahman menegaskan bahawa Malaysia bukan lagi budak suruhan Australia.

Pandangan sempit dari otak yang lembab boleh menghasilkan idea yang kurang sihat. Jika kita anggap 50 orang Ahli Parlimen Australia yang menyuarakan ‘hak kemanusiaan Anwar Ibrahim’ disifatkan oleh seorang budak kelmarin yang bergelar ‘Datuk’ sebagai biadap dan kurang ajar kepada Ahli-Ahli Parlimen Negara Australia itu.

Anwar Ibrahim yang kurang mendapat keadilan di negaranya dalam tuduhan 'terancang' dari sebuah negara Islam seperti Malaysia punya hak menyuarakan kepada dunia. "Walau siapapun akan berbuat benda yang sama kalau leher mereka dijerat oleh neraca yang berat sebelah ia mesti minta diselamatkan oleh dunia".

Misalnya, Ang Su Kyi dari Negara Junta Myanmar pun mendapat simpati dari Malaysia dan negara-negara luar kerana ketidakadilan negara itu membuat tuduhan melulu dengan menggunakan undang-undang Myanmar yang bertentangan dengan hak kemanusiaan untuk mendapat keadilan.

Semasa Datuk Seri Hamid Albar menjadi Menteri Luar Malaysia pun pernah juga berkunjung ke Myanmar meminta Ang Su Kyi dibebaskan dari tahanan, perlukah rakyat Myanmar menganggap Hamid Albar sebagai biadap dan kurang ajar?

Semua negara di duniapun punya perundangan tersendiri, tapi adakala undang- undang negara itu dijadikan alat politik ia boleh melanggar ‘hak kemanusiaan’ dan negara negara luar berhak menegurnya.

Sebagai seorang Islam di Negara Islam seperti Malaysia, Anwar Ibrahim juga berhak mendapat hak untuk dibicarakan di mahkamah Syariah. Dalam mahkamah sivil terlalu banyak alibi yang punya ‘kemungkinan’ terjadi bahawa air mani Dato’ Seri Anwar yang diambil oleh pihak berkuasa Malaysia pada tahun 1998; yang berada dalam simpanan itu boleh dimasukkan ke dalam dubur yang menuduh, kerana dalam pemeriksaan doktor swasta dan doktor hospital Kerajaan sebelumnya mendapati tidak ada kecederaan di dubur tertuduh.

Disebabkan Anwar Ibrahim seorang yang paling berpengaruh dalam politik Malaysia dan ia boleh menggugatkan politik Kerajaan, ia tidak mustahil tuduhan itu boleh ‘meragukan’ rakyat bahawa ‘Air Mani Anwar 98’ itu digunakan kembali dan dimasukkan ke dubur yang menuduh dijadikan sebagai bahan bukti utama?

Teguran negara-negara luar, Abdul Rahman dengan angkuh dan tidak mahu negara luar campur tangan; harus diingatkan kepada beliau bahawa ekonomi Malaysia 70% bergantung kepada negara-negara Luar.

Sedangkan Malaysia bergantung import perubatan dan peralatan perubatan pun datangnya dari Negara Barat, bukan itu sahaja perbagai keperluan rakyat Malaysia masih lagi bergantung kepada Barat. Bayangkan seandainya negara-negara barat mengambil serius 'pandangan' Abdul Rahman, bukankah itu akan berlaku suatu hal yang di luar jangkaan?

Abdul Rahman mesti berpandangan jauh dan keluar dari ‘tempurung’ bahawa Negara Australia adalah rakan dalam Commonwealth Malaysia, sedikit sebanyak Malaysia mempunyai hubungan dagang dengan mereka, tidak molek bagi beliau terlalu celupar mengeluarkan perkataan kesat yang boleh menjejaskan hubungan baik Malaysia dengan negara tersebut.

Kita bimbang kalau negara barat bersatu, pasal kes Anwar Ibrahim yang tidak mendapat keadilan yang seadil adilnya dianggap oleh mereka, Malaysia boleh dikenakan 'economy resunction' kerana di Barat lebih menitik beratkan soal ‘hak kemanusiaan’ yang dicabuli oleh kuasa politik.

Perlu diingat, jika Malaysia ditimpa bencana alam seperti gempa bumi dan mala petaka, Malaysia perlu bantuan kemanusiaan yang berbentuk kewangan dan kebendaan dari negara-negara barat. Oleh itu pandangan mereka perlu diambil kira. Mereka bukan mahu mengajar itik berenang tapi sekadar mereka 'menyediakan kolam tempat itik berenang.'

Malaysia masih dianggap serba-serbi kekurangan, ada kapal selam pun ‘ala recondition’ kata orang Sabah ‘ampai-ampai’ di pelabuhan Sepanggar.

Ingat bidalan Melayu pernah berkata, "Kerana pulut santan binasa, kerana mulut rakyat celaka". Kalau 'celaka' itu pergi kepada seseorang individu sahaja tidak mengapa, kita khuatir 'celaka' itu akan turut ditanggung sama oleh rakyat Malaysia.

Kalau UMNO merasakan mereka di tempat yang benar dan mempunyai segala eviden yang cukup kuat untuk menghukum Anwar, kenapa mesti mereka takut dengan pandangan negara luar? Melainkan mereka hanya mempunyai 'bukti yang terancang,' maka mereka punya segala hak untuk berasa takut. Takut akan kebenaran yang akan terserlah. Hope it's not, but if it does, just think about the impact that UMNO may face !

Komen Via Facebook

0 ulasan:

Post a Comment

Hak Cipta & Penafian

SBS MEDIA (Sahabat Blog Sabah) - 2011 Digalakkan untuk sebarang sebaran. Sebarang bentuk salinan kandungan daripada laman ini mestilah disertakan link Sahabat Blog Sabah bagi memudahkan proses rujukan. Kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang disertakan daripada pengunjung dan menjadi tanggungjawab pengunjung sepenuhnya. Sekian.