10 March, 2010

Siapa Mufti Negeri Itu?

Share
Ditampal salin dari: http://muridkyai.blogspot.com

Sejenak, tatkala melihat rancangan-rancangan agama yang diterbitkan di TV, artikal-artikal berkaitan agama dalam kolum khas dalam akhbar arus perdana, ceramah-ceramah, kuliah-kuliah umum, tazkirah dan sebagainya, timbul pertanyaan dalam diri, ke manakah perginya para mufti? Ke mana pergi para pegawai agama jabatan-jabatan agama yang memegang posisi dakwah?

Ramai anak muda hari ini tidak mengenal para mufti. Malah ramai yang tidak peduli tentang wujudnya seorang yang bergelar mufti. Mufti menjadi insan yang amat sedikit faedahnya kepada masyarakat berbanding para ustaz da'i yang tidak punya jawatan apa-apa tetapi selalu keluar tv dan selalu tulis makalah dalam akhbar maupun internet. Buku-buku karangan mufti hampir tak ada dalam masyarakat. Kalau pun ada tidak diminati oleh khalayak. Mufti lebih banyak membicarakan fatwa-fatwa hukum nikah kawin dan hal-hal sepele yang boleh diselesaikan di kedai kopi.

Sang mufti... duduklah di atas kerusi empuk dan dalam bilik berhawa dinginmu!

Sesekali, keluar menjunjung sembah batu jemala sang sultan yang dirimu bernaung di bawah dulinya! Lalu, kumandangkan lagu perpaduan, demi agama, bangsa dan negara.Agar namamu tercatat sebagai patriot.

Siapa mufti negeri itu? Tanya seseorang. Aku tak tahu dan tak rasa perlu tahu. Jawabku. Aku memetik ilmu dan mutiara hikmah dari sifulan bin sifulan yang bukan siapa-siapa. Cuma seorang ulama tua yang sering dialpakan. Atau cuma seorang anak muda yang tidak berjawatan dan tidak berkedudukan.Mereka dekat dengan rumput rampai yang melata. Bukan bergemerlap laksana bintang di langit sana! Bukan megah laksana bulan purnama!

Lebih baik menjadi pelita
Usah dimimpi menjadi purnama
Pelita menerang cahaya sentiasa
Bulan terbit sekali sekala.

Biar pelita asap berjelaga
Dalam rumah ialah pendeta
Menyebar cahaya menghalau gelita
Membuat penghuni rasa selesa.

Apa dilihat pada purnama
Pungguk merindu sebatang kara

Tatkala bulan ditutup awan
Pungguk terkabil berhati rawan

Tatkala malam menjelang dini
Bulan hilang membawa diri.

Komen Via Facebook

0 ulasan:

Post a Comment

Hak Cipta & Penafian

SBS MEDIA (Sahabat Blog Sabah) - 2011 Digalakkan untuk sebarang sebaran. Sebarang bentuk salinan kandungan daripada laman ini mestilah disertakan link Sahabat Blog Sabah bagi memudahkan proses rujukan. Kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang disertakan daripada pengunjung dan menjadi tanggungjawab pengunjung sepenuhnya. Sekian.