01 June, 2010

Mati Bersama Dosa

Share

Ditampal Salin dari: http://muridkyai.blogspot.com


Ketika mendengar berita terbunuhnya seorang anggota Yayasan Amal Malaysia yang menyertai konvoi bantuan kemanusiaan Gaza lantaran diserang oleh soldadu zionis, aku mengatakan dalam hati kecilku:

"Subhanallah...dia mendapat syahid...Allah telah memilihnya...",

Syahidlah sebaik-baik kematian. Marilah kita azamkan sebuah kesyahidan biarpun jalan kepadanya sukar. Namun, jika Allah mahu, Allah galurkan satu jalan buat kita sebagaimana telah Dia galurkan buat anggota Yayasan Amal Malaysia itu. Dia datang daripada sebuah negeri yang beribu batu jauhnya daripada Gaza, lalu gugur dibunuh soldadu Yahudi itu.

Biar dosa terbunuh
Berkata Imam As-Syatibi dalam Al-Muwafaqat:
وطوبى لمن مات وماتت معه ذنوبه ،والويل الطويـــــــــــل لمن يموت وتبقى ذنوبه مائة سنة ومائتي سنة يعذب بها في قبره ويسال عنهاالى انقراضها
"Beruntunglah mereka yang mati lalu mati bersamanya dosanya. Celakalah secelakanya bagi mereka yang mati lalu kekal dosanya (di dunia) 100-200 tahun kemudian. Dia disiksa dalam kubur kerananya dan dia disoal tentangnya sehingga dosa itu sirna".
Qabil yang membunuh Habil akan berkongsi dosa para pembunuh sepanjang zaman sehingga hari kiamat. Dialah yang merintis dosa pembunuhan. Demikianlah, siapa yang menanam badai, dialah yang akan menuai taufan.
Mereka yang mecipta bid'ah akan berkongsi dosa pelaku bid'ah yang mencontohinya sehingga bid'ah itu terpadam.
Mereka yang meneroka tauladan maksiat dalam satu masyarakat, akan berkongsi dosa semua pelaku maksiat yang dia mulakan.
Mereka yang merangka perlembagaan yang menafikan hak Allah dan Rasulnya dalam sebuah negara, akan berkongsi dosa semua pendokong perlembagaan kufur itu sehinggalah ia disirnakan.
Semua kejahatan ada pemulanya. Pemula itu akan berkongsi dosa kejahatan pelakunya sehingga pengakhirnya.
Demikian nestapa buat perintis kejahatan, demikianlah pula bahagia buat perintis kebaikan!

Komen Via Facebook

0 ulasan:

Post a Comment

Hak Cipta & Penafian

SBS MEDIA (Sahabat Blog Sabah) - 2011 Digalakkan untuk sebarang sebaran. Sebarang bentuk salinan kandungan daripada laman ini mestilah disertakan link Sahabat Blog Sabah bagi memudahkan proses rujukan. Kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang disertakan daripada pengunjung dan menjadi tanggungjawab pengunjung sepenuhnya. Sekian.