06 March, 2013

ABIM: Gesa Isu Keselamatan Selesai Di Meja Rundingan

Share

Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) mengikuti dengan dekat perkembangan yang berlaku dan memandang serius isu pencerobohan dan konflik di Lahad Datu Sabah yang telah memakan masa lebih dua minggu. 

ABIM menganggap tindakan tegas yang diambil oleh pihak keselamatan negara semalam untuk menyerang kumpulan penceroboh bersenjata yang dikaitkan dengan Jamalul Kiram sangat wajar melihat kepada korban yang telah dialami oleh pasukan keselamatan negara dan ketakutan yang dihadapi oleh penduduk di sekitar kawasan terbabit khususnya dan di Sabah keseluruhannya. Sesungguhnya keberanian dan kesediaan pasukan keselamatan negara mempertahankan kedaulatan dan maruah negara amat disanjung tinggi oleh seluruh rakyat Malaysia yang cintakan keamanan. Penyelesaian bersenjata dilihat sebagai jalan yang terpaksa untuk menyelesaikan konflk berdarah ini untuk jangka masa pendek dan pada kadar yang segera.

Walaubagaimanapun, ABIM berpandangan bahawa penyelesaian sebenar kepada konflik yang sedang melanda dan membimbangkan seluruh negara ini hanya akan dapat dicapai melalui meja rundingan. Justeru ABIM menggesa agar semua saluran diplomatik dan perundingan yang konklusif harus dibuka dan dimulakan dengan segera. Kerumitan isu tuntutan pewaris Kesultanan Sulu terhadap Sabah melibatkan faktor sejarah yang panjang, pertikaian undang-undang antarabangsa serta latar sosio-ekonomi dan kebudayaan yang mendasar sentiasa berpotensi sebagai 'bom jangka' terhadap hubungan diplomatik antara Malaysia- Filipina serta isu keselamatan di kepulauan Borneo. 

Demi keselamatan dan keamanan yang berpanjangan untuk rakyat Malaysia, ABIM juga menuntut Kerajaan Malaysia menggunakan peruntukan-peruntukan yang terdapat dalam Undang-undang Antarabangsa yang secara jelas memperakui kedaulatan negara kita untuk membatalkan secara muktamad mana-mana tuntutan negara dan unsur asing terhadap Sabah. 

ABIM yakin tindakan ini akan mengesahkan status Sabah sebagai negeri yang berdaulat di bawah Persekutuan Malaysia dan tidak boleh diceroboh atau dituntut oleh mana-mana pihak selepas ini. Inisiatif ini penting agar kemelut yang berlaku tidak berterusan dan mengelakkan kebimbangan tercetusnya ketidakstabilan berpanjangan seta akan mengancam keselamatan serta nyawa rakyat kita di kawasan perairan konflik.
 
Paling penting, kita tidak mahu konflik yang berlarutan ini mengundang campur tangan kuasa asing yang berkepentingan untuk melaksanakan agenda mengeluarkan Sabah dari Malaysia. Insiden yang berlaku di Lahad Datu ini seharusnya dijadikan sebagai pengajaran untuk dijadikan rujukan di masa hadapan. Ini termasuk kepentingan untuk meningkatkan kualiti pemantauan keselamatan terutama sekali di pinggir perbatasan negara serta kemampuan untuk menyelesaikan konflik yang berlaku secara tuntas dan segera.

Dalam konteks inilah ABIM menggesa semua pihak khususnya pemimpin negara merentas parti politik agar tidak mempolitikkan isu ini kerana ia melibatkan soal keselamatan negara dan secara langsung menyentuh kepentingan awam. Tindakan menuding jari kepada pihak-pihak tertentu sebagai dalang dan konspirator dalam isu ini bagi meraih keuntungan politik haruslah dihentikan segera.

Sebaliknya, ABIM amat yakin bahawa harapan utama rakyat Malaysia adalah untuk kedua-dua pihak Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat agar duduk semeja bagi menyelesaikan isu ini secara bersama bagi menzahirkan keperihatinan kita dalam isu keselamatan sebegini kerana inilah mandat yang diberikan oleh rakyat kepada wakil-wakil rakyat yang dipilih.

Kebijaksanaan negara menangani isu ini membabitkan reputasi negara di mata dunia dan menjadi tumpuan media antarabangsa. Adalah janggal dan mendukacitakan sekiranya Parlimen Malaysia boleh sepakat dalam menyatakan bantahan terhadap isu-isu antarabangsa seperti Palestin tetapi tidak mampu untuk duduk semeja pun dalam menyatakan sikap negara dan meredakan ketakutan dan kegusaran rakyat yang berpanjangan.

Dalam perkembangan berkaitan, seluruh warga ABIM ingin merakamkan ucapan takziah kepada ahli keluarga anggota keselamatan yang terkorban dalam tragedi ini. Doa dari seluruh rakyat Malaysia semoga ahli keluarga mereka sentiasa diberi kekuatan dan ketabahan dalam menghadapi tragedi hitam dalam sejarah negara ini. Al Fatihah.

AMIDI DATO' ABDUL MANAN
Presiden,
Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)

Komen Via Facebook

2 ulasan:

IBU RISKA said...

Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINISaya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI

شركة المثالية said...


شركة تنظيف منازل بالجبيل افضل شركة خدمات منزلية بالجبيل نظافة شاملة مع التعقيم والتلميع وابادة الحشرات شركة تنظيف بالجبيل شركة المثالية هي افضل شركة نظافة بالجبيل والمنطقة الشرقية تقدم لعملائها افضل جودة وارخص الاسعار بالاضافة الي تقديم الخدمات من خلال عمالة مدربة وذات خبرة كبيرة بمجالات التنظيف ومكافحة الحشرات , فلا تتردد في الاتصال بشركة تنظيف بالجبيل للحصول علي كل ما هو مميز ولضمان الحصول علي منزل امن نظيف راقي خالي من المواد الضارة والميكروبات

شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة تنظيف بالجبيل

Post a Comment

Hak Cipta & Penafian

SBS MEDIA (Sahabat Blog Sabah) - 2011 Digalakkan untuk sebarang sebaran. Sebarang bentuk salinan kandungan daripada laman ini mestilah disertakan link Sahabat Blog Sabah bagi memudahkan proses rujukan. Kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang disertakan daripada pengunjung dan menjadi tanggungjawab pengunjung sepenuhnya. Sekian.