22 November, 2011

SABAH: MASJID VS GEREJA

Share

sumber: http://www.tintamuallaf.net
SABAH: MASJID VS GEREJA
Ahmad Khairul Ikhwan Abdullah Jr
(sertai facebook TINTAMUALLAF  dan twitter AHMADKHAIRULIKHWANJR)


Sabah negeri salib ataupun pusat gerakan Kristian di Malaysia itulah mungkin jolokan yang paling sesuai bagi negeri di bawah bayu ini. Siapa tidak mengenali Sabah dan tidak boleh dinafikan oleh sesiapa pun bahawa Sabah merupakan lubuk kepada perkembangan Kristian di Malaysia dan di Asia Tenggara. Berdakwah di Sabah merupakan satu pengalaman yang cukup berharga dan pengalaman yang diperolehi di sini tidak akan boleh diperolehi di tempat lain.

Benarlah apa yang selalu diperkatakann oleh guru-guru dari Semenanjung yang pernah berkhidmat di Sabah, ingin menimba pengalaman dan ilmu dakwah datanglah di Sabah, segala-galanya akan ditemui di Sabah. Ingin menjadi seorang pendakwah di bidang ilmu perbandingan agama, ingin berdebat, dan menjadi pendakwah yang nekad datanglah di Sabah segalanya ada disini. 


bekas gereja yang kini menjadi masjid


Sekarang saya berada di Sabah, balik bercuti di negeri kelahiran sambil menjalankan kempen dakwah 'jom masuk agama Islam'. Satu program dakwah yang telah lama dirancang dan alhamdulillah dapat juga di lakukan walaupun banyak halangan yang terpaksa di harungi.Halangan kewangan, tenaga dan masa cukup mencabar bagi diri saya untuk meneruskan kempen dakwah tersebut seorang diri. Ketika saya mengiklankan program dakwah ini di dalam facebook, tidak ada seorang yang tampil untuk membantu yang ramainya mereka yang memberikan komen terhadap iklan program yang telah dirancang. Saya teringat pesan seorang pensyarah saya di KUIS pada suatu ketika dahulu "Ikhwan orang yang terjun di medan dakwah merupakan golongan yang dipilih oleh Allah SWT dan anta kena bersyukur kerana terpilih". Itulah kata-kata semangat yang sentiasa saya ingati ketika menerima ujian di dalam medan dakwah. 


Pada 16hb/11/2011, saya bertolak dari LCCT ke Kota Kinabalu. Destinasi pertama yang saya tujui ialah daerah Keningau. Seminggu sebelum balik ke Sabah saya telah dimaklumkan oleh sahabat saya saudara Sufian Bin Awang, lokasi ceramah pertama saya ialah di Masjid Taqwa bandar Keningau. Saudara Sufian merupakan sahabat lama saya ketika belajar di sekolah Pondok Darul Bayan di Terengganu pada suatu ketika dahulu. Dan ketika sampai di Keningau kebetulan sahabat seperjuangan di KUIS saudara Safaruddin turut berada di Keningau. Mereka berdualah yang banyak membantu saya di dalam program dakwah tersebut. Seperti yang telah dirancang alhamdulillah saya berjaya memberikan ceramah di masjid tersebut dengan tajuk ceramah yang saya bawa ialah "Islam agama fitrah". 

Sepanjang dakwah yang saya jalankan di Keningau apa yang dapat saya simpulkan ialah betapa penduduk Islam di sana amat dahagakan ilmu agama. Sambutan yang mereka berikan amat menggalakan, walaupun saya tidak dikenali akan tetapi mereka cukup senang dengan kuliah yang saya cuba sampaikan. Respon yang mereka berikan melalui sahabat saya saudara Sufian, mereka cukup berpuas hati dengan cara penyampaian saya. Malah mereka ingin menjemput saya pula untuk memberikan ceramah motivasi kepada remaja supaya lebih berminat datang ke masjid. Walaupun saya tidak menerima apa-apa bayaran akan tetapi saya cukup gembira kerana dakwah saya diterima dan apa yang pasti selama saya berdakwah dimana-mana pun saya tidak pernah meminta sebarang bayaran.

Apa yang lebih menarik di sepanjang dakwah ini ialah, jauhnya remaja Islam terhadap masjid dan surau. Saya cukup sedih apabila mereka yang datang ke ceramah saya ialah semuanya golongan tua seolahnya orang-orang muda tidak akan mati dan hanya orang-orang tua sahaja yang akan mati dahulu itulah sebabnya kenapa mereka datang ke masjid dan surau. Mungkin inilah realiti umat Islam akhir zaman ini, Islam semakin asing di dalam kehidupan mereka.Benarlah apa yang telah disabdakan oleh Rasulullah SAW seribu tahun yang lalu:

Dari Abu Hurairah r.a. berkata: Bersabda Rasulullah saw, “Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing). Dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang orang yang asing”.H.R. Muslim

Masjid vs Gereja

Seperti di semenanjung isu pembinaan gereja yang agak banyak turut berlaku di Sabah. Cuma yang berlaku di Sabah telah lama berlaku berbanding di Semenanjung. Di Semenanjung pembinaan gereja yang agak banyak berlaku setelah kebangkitan penganut agama Kristian itu sendiri yang bermula pada awal tahun 90-an selepas pengharaman Darul Arqam. Di Sabah gereja boleh dilihat di mana-mana sahaja dengan begitu banyak. Di Semenanjung kita dapat melihat setiap 5 kilometer akan ada satu masjid atau surau akan tetapi di Sabah setiap 5 kilometer yang boleh dilihat ialah gereja dan bukannya masjid atau surau. Inilah realiti yang hanya berlaku di Sabah dan Sarawak. 

Isu lambakan gereja yang banyak di Sabah bukanlah satu perkara yang serius bagi umat Islam, mungkin disebabkan kefahaman agama yang agak kurang menyebabkan mereka tidak terasa diancam oleh gereja walaupun pada hakikatnya umat Islam memang terancam dan diancam. Apa yang lebih menarik di Sabah ialah gereja di bina berdekatan dengan masjid ataupun surau. Di mana adanya masjid dan surau disitulah wujudnya gereja. Dan yang cukup mencabar umat Islam, gereja tersebut penuh dengan program ibadat Kristian sedangkan masjid dan surau terkadang sunyi daripada dikunjungi oleh penganutnya. Daripada Kota Kinabalu ke Keningau, Kota kinabalu ke Kudat sepanjang jalan dipenuhi dengan gereja. 

Ramai umat Islam di Malaysia yang berpendapat penganut Kristian di negara ita sama seperti penganut agama Kristian di barat yang tidak kuat beragama. Pandangan tersebut sebenarnya agak tidak tepat, ini kerana pada saya sebagai bekas penganut agama Kristian penganut di negara ini lebih alim, fanatik dan agresif di dalam mengamalkan agama dan mengembangkanya kepada orang yang bukan beragama Kristian. Antara sebab berlakunya sedemikian ialah kerana pengaruh Islam itu sendiri, mereka cukup terasa terancam dengan perkembangan Islam dan untuk mengembangkan Kristian terhadap orang Islam, mereka mestilah menunjukkan agama Kristian itu lebih baik daripada agama Islam. 


Gereja menjadi masjid

Di barat gereja menjadi masjid merupakan perkara biasa dan tidak ada yang peliknya. Akan tetapi di negara kita, mungkin ramai yang tidak mengetahui bahawa di Sabah telah berlaku bagaimana gereja menjadi masjid. Inilah yang menarik minat saya sebenarnya, setiap kali balik ke Sabah saya akan singgah di masjid tersebut untuk menunaikan solat. Saya cukup kagum bagaimana gereja tersebut boleh menjadi sebuah masjid dan ini merupakan satu kemenangan besar bagi umat Islam di Sabah.

Masjid Bandar Kota Kinabalu merupakan bekas gereja Adventis (SDA). Penduduk Kota Kinabalu memanggilnya SDA, iaitu Seven Days Adventis.

Malah tulisan tentang SDA masih jelas kelihatan.Bekas gereja ini, dahulunya terdapat tanda salib di bahagian kemudian telah diganti dengan lambang bulan bintang. Dan inilah masjid pertama di Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.
 
Sejarah gereja ini bertukar menjadi masjid sejak tahun 1970an. Gereja itu telah dibeli oleh seorang dermawan Islam di sana dan diwakafkan kepada kaum muslimin. Sehingga kini masjid itu masih berdiri dan digunakan untuk beribadah. 

Masjid yang terletak di atas bukit dan berdekatan dengan padang merdeka Kota Kinabalu wajib di kunjungi oleh para pendakwah yang ingin berdakwah di Sabah. Pertukaran dari gereja ke masjid merupakan satu motivasi besar bagi para pendakwah untuk menukarkan Sabah daripada jolokan negeri salib kepada negeri Serambi Mekah, Insyaallah.

Masa depan Islam di Sabah

Masa depan Islam di Sabah bergantung sepenuhnya dibahu umat Islam sendiri. Andainya umat Islam tidak ada perasaan sayang dan cinta terhadap agama anutannya maka tidak mustahil umat dan Islam akan tertindas di bumi sendiri. Sejarah telah merakamkan bagaimana Islam lenyap di bumi Sepanyol dan Filipina apabila umat Islam sudah tidak mencintai agamanya.

Esok saya akan meneruskan program dakwah di Bingkor yang merupakan kawasan ramainya penganut agama Kristian. Doa dan sokongan daripada para sahabat amat di perlukan di dalam menjayakan program dakwah ini. Selepas program di Bingkor saya akan meneruskan kempen masuk Islam di Sandakan dan pada 1hb/12 nanti saya akan kembali semula di Kuala Lumpur.

Komen Via Facebook

18 ulasan:

Anonymous said...

syukran,di cadangkan bila buat ceramah dgn title 'apa itu islam'dan dijemput semua warga maksudnya open utk yg ingin tahu tntang is lamp utk sisi pertama,barulah dgn tajuk yg lain sisi kedua,adakan bena di jalan utama.....

PAK RAMLI DI PALEMBANG said...

SAYARAMLI INGIN BERBAGI CERITA KEPADA SEMUA ORANG BAHWA MUNKIN AKU ADALAH ORANG YANG PALING MISKIN DIDUNIA DAN SAYA HIDUP BERSAMA ISTRI DAN 3 BUAH HATI SAYA SELAMA 10 TAHUN DAN 10 TAHUN ITU KAMI TIDAK PERNAH MERASAKAN YANG NAMANYA KEMEWAHAN,,SETIAP HARI SAYA SELALU MEMBANTIN TULANG UNTUK KELUARGA SAYA NAMUN ITU SEMUA TIDAK PERNAH CUKUP UNTUK KEBUTUHAN HIDUP KELUARGA SAYA..AKHIRNYA AKU PILIH JALAN TOGEL INI DAN SUDAH BANYAK PARA NORMALYANG SAYA HUBUNGI NAMUN ITU SEMUA TIDAK PERNAH MEMBAWAKAN HASIL DAN DISITULAH AKU SEMPAT PUTUS ASA AKHIRNYA ADA SEORANG TEMAN YANG MEMBERIKAN NOMOR MBAH KABOIRENG,,SAYA PIKIR TIDAK ADA SALAHNYA JUGA SAYA COBA LAGI UNTUK MENGHUBUNGI MBAH KABOIRENG DAN AKHIRNYA MBAH KABOIRENG MEMBERIKAN ANKA GHOIBNYA DAN ALHAMDULILLAH BERHASIL..KINI SAYA SANGAT BERSYUKUR MELIHAT KEHIDUPAN KELUARGA SAYA SUDAH JAUH LEBIH BAIK DARI SEBELUMNYA,DAN TANDA TERIMAH KASIH SAYA KEPADA MBAH KABOIRENG SETIAP SAYA DAPAT RUANGAN PASTI SAYA BERKOMENTAR TENTAN MBAH KABOIRENG…BAGI ANDA YANG INGIN SEPERTI SAYA SILAHKAN HUBUNGI 0-8-2-3-2-2-2-1-2-1-1-1 MBAH KABOIRENG. KLIK DISINI!

SAYARAMLI INGIN BERBAGI CERITA KEPADA SEMUA ORANG BAHWA MUNKIN AKU ADALAH ORANG YANG PALING MISKIN DIDUNIA DAN SAYA HIDUP BERSAMA ISTRI DAN 3 BUAH HATI SAYA SELAMA 10 TAHUN DAN 10 TAHUN ITU KAMI TIDAK PERNAH MERASAKAN YANG NAMANYA KEMEWAHAN,,SETIAP HARI SAYA SELALU MEMBANTIN TULANG UNTUK KELUARGA SAYA NAMUN ITU SEMUA TIDAK PERNAH CUKUP UNTUK KEBUTUHAN HIDUP KELUARGA SAYA..AKHIRNYA AKU PILIH JALAN TOGEL INI DAN SUDAH BANYAK PARA NORMALYANG SAYA HUBUNGI NAMUN ITU SEMUA TIDAK PERNAH MEMBAWAKAN HASIL DAN DISITULAH AKU SEMPAT PUTUS ASA AKHIRNYA ADA SEORANG TEMAN YANG MEMBERIKAN NOMOR MBAH KABOIRENG,,SAYA PIKIR TIDAK ADA SALAHNYA JUGA SAYA COBA LAGI UNTUK MENGHUBUNGI MBAH KABOIRENG DAN AKHIRNYA MBAH KABOIRENG MEMBERIKAN ANKA GHOIBNYA DAN ALHAMDULILLAH BERHASIL..KINI SAYA SANGAT BERSYUKUR MELIHAT KEHIDUPAN KELUARGA SAYA SUDAH JAUH LEBIH BAIK DARI SEBELUMNYA,DAN TANDA TERIMAH KASIH SAYA KEPADA MBAH KABOIRENG SETIAP SAYA DAPAT RUANGAN PASTI SAYA BERKOMENTAR TENTAN MBAH KABOIRENG…BAGI ANDA YANG INGIN SEPERTI SAYA SILAHKAN HUBUNGI 0-8-2-3-2-2-2-1-2-1-1-1 MBAH KABOIRENG. KLIK DISINI!

SAYARAMLI INGIN BERBAGI CERITA KEPADA SEMUA ORANG BAHWA MUNKIN AKU ADALAH ORANG YANG PALING MISKIN DIDUNIA DAN SAYA HIDUP BERSAMA ISTRI DAN 3 BUAH HATI SAYA SELAMA 10 TAHUN DAN 10 TAHUN ITU KAMI TIDAK PERNAH MERASAKAN YANG NAMANYA KEMEWAHAN,,SETIAP HARI SAYA SELALU MEMBANTIN TULANG UNTUK KELUARGA SAYA NAMUN ITU SEMUA TIDAK PERNAH CUKUP UNTUK KEBUTUHAN HIDUP KELUARGA SAYA..AKHIRNYA AKU PILIH JALAN TOGEL INI DAN SUDAH BANYAK PARA NORMALYANG SAYA HUBUNGI NAMUN ITU SEMUA TIDAK PERNAH MEMBAWAKAN HASIL DAN DISITULAH AKU SEMPAT PUTUS ASA AKHIRNYA ADA SEORANG TEMAN YANG MEMBERIKAN NOMOR MBAH KABOIRENG,,SAYA PIKIR TIDAK ADA SALAHNYA JUGA SAYA COBA LAGI UNTUK MENGHUBUNGI MBAH KABOIRENG DAN AKHIRNYA MBAH KABOIRENG MEMBERIKAN ANKA GHOIBNYA DAN ALHAMDULILLAH BERHASIL..KINI SAYA SANGAT BERSYUKUR MELIHAT KEHIDUPAN KELUARGA SAYA SUDAH JAUH LEBIH BAIK DARI SEBELUMNYA,DAN TANDA TERIMAH KASIH SAYA KEPADA MBAH KABOIRENG SETIAP SAYA DAPAT RUANGAN PASTI SAYA BERKOMENTAR TENTAN MBAH KABOIRENG…BAGI ANDA YANG INGIN SEPERTI SAYA SILAHKAN HUBUNGI 0-8-2-3-2-2-2-1-2-1-1-1 MBAH KABOIRENG. KLIK DISINI!

MEDIA ONLINE said...

Keterpurukan hidup membuat saya melakoni pesugihan di PAK MANDALA,sebelumnya saya Mendapatkan no hp aki (082348985714) dari teman yang sudah sukses kaya, saran PAK MANDALA pesugihan yang cocok untuk saya adalah Bank GHAIB, di waktu itu tanpa banyak perhitungan saya ikuti petunjuk dari aki ,saya sudah sangat bingung dengan hutang yang beratus-ratus juta. Untung saja ada PAK MANDALA yang membantu melalui syareatnya. Saya serahkan umur 1 hari saya untuk ritual ini . pada malam pelaksanaan ritual saya merasa sesuatu yang sangat asing,. Karna merasa tak kuat kemudian saya coba melelapkan diri, entah sadar atau tidak saya melihat sosok makhluk tinggi besar yang memberikan saya kain hitam yang berisi uang 50-100rbuan yang sangat banyak setelah benar-benar sadar saya memeriksa kotak hitam yang telah saya persiapkan sebelumnya atas perintah PAK MANDALA ,dan dengan sangat terkejut saya melihat kotak tersebut penuh dengan uang 50-100ribuan sampai ratusan lembAr banyaknya , tanpa ada rekayasa saya membuat kesaksian ini karna semua ini benar-benar saya alami. SUMPAH DEMI ALLAH DAN ATS NAMA KELUARGA Saya ucapkan ribuan terimkasih kepada PAK MANDALA,saat ini hutang saya telah lunas dan saya tlah memiliki toko elektronik yang lumayan besar . sekali lagi saya ucapkan terimakasih yang sangat besar kepada PAK MANDALA dan keluarga.

Unknown said...

saya mengucapkan banyak terimakasih kepada MBAH KABOIRENG yang telah menolong saya dalam kesulitan,ini tidak pernah terfikirkan dari benak saya kalau nomor yang saya pasang bisa tembus dan ALHAMDULILLAH kini saya sekeluarga sudah bisa melunasi semua hutang2 kami,sebenarnya saya bukan penggemar togel tapi apa boleh buat kondisi yang tidak memunkinkan dan akhirnya saya minta tolong sama MBAH KABOIRENG dan dengan senang hati MBAH KABOIRENG mau membantu saya..,ALHAMDULIL LAH nomor yang dikasi MBAH KABOIRENG semuanya bener2 terbukti tembus dan baru kali ini saya menemukan dukun yang jujur,jangan anda takut untuk menhubungiya jika anda ingin mendapatkan nomor yang betul2 tembus seperti saya,silahkan hubungi MBAH KABOIRENG DI 082=322=212=111 ingat kesempat tidak akan datang untuk yang kedua kalinga dan perlu anda ketahui kalau banyak dukun yang tercantum dalam internet,itu jangan dipercaya kalau bukan nama MBAH KABOIRENG KLIK TOGEL JITU DISINI
saya mengucapkan banyak terimakasih kepada MBAH KABOIRENG yang telah menolong saya dalam kesulitan,ini tidak pernah terfikirkan dari benak saya kalau nomor yang saya pasang bisa tembus dan ALHAMDULILLAH kini saya sekeluarga sudah bisa melunasi semua hutang2 kami,sebenarnya saya bukan penggemar togel tapi apa boleh buat kondisi yang tidak memunkinkan dan akhirnya saya minta tolong sama MBAH KABOIRENG dan dengan senang hati MBAH KABOIRENG mau membantu saya..,ALHAMDULIL LAH nomor yang dikasi MBAH KABOIRENG semuanya bener2 terbukti tembus dan baru kali ini saya menemukan dukun yang jujur,jangan anda takut untuk menhubungiya jika anda ingin mendapatkan nomor yang betul2 tembus seperti saya,silahkan hubungi MBAH KABOIRENG DI 082=322=212=111 ingat kesempat tidak akan datang untuk yang kedua kalinga dan perlu anda ketahui kalau banyak dukun yang tercantum dalam internet,itu jangan dipercaya kalau bukan nama MBAH KABOIRENG KLIK TOGEL JITU DISINI

Anonymous said...

Cerita sebenarnya Masjid SDA itu bukanlah di beli oleh seorang dermawan tetapi dipaksa oleh kerajaan masa itu untuk ditukar dengan tanah diluar bandar oleh karena gereja itu cukup strategic. Tulisan SDA itu juga bukan sengaja ada tetap disitu, karena sebenarnya tidak ada orang yang dapat mencabutnya, karena 2 orang yang mencoba mencabutnya telah mati kena petir di tengah hari dan semua pokok yang di tanam untuk menutupinya telah mati. Itu cerita yang sebenarnya dan membuktikan kuasa Tuhan terhadap nama gereja Seventh Day Adventist dan kebenaran ajaran yang mereka miliki. Saya cabar anda kalau memang berani, dan ajaran anda benar, dan punya kuasa, cabut tulisan SDA itu. Saya tunggu report anda selanjutnya. Semoga anda berhasil.

MBAH KARIMAH said...

Alhamdulillah kini impian kami sekeluarga terwujudkan juga yaitu ingin punya uang buat bayar hutang dan buat bangun rumah sebab,slama ini kami hanya tinggal di kontrakan dan hutang yg menumpuk di Rentenir sebanyak 88juta belum bunganya,,,
Namun hari ini bisa terwujudkan juga impian selama bertahun-tahun dan tak lupa saya ucapkan Trimahkasi banyak kepada mbah karimah atas bantuan yg di berikan kemaring yaitu Bantuan Danah Gaib dan Angka togel,,,melalui bantuan tersebut kami bisah membayar segala hutang yg ada pada keluarga kami serta bisa membangun rumah buat kelurga…
Dan buat Temanku yg Ada di Group ini jika Kalian punya masalah yg berhubungan dgn masalah Ekonomi yg mungkin ngak bisa Anda selesaikan,,,Kami saran Anda untuk minta bantuan Sama mbah karimah itupun kalau Anda Punya kepercayaan ataupun Keyakinan sama Beliau Dan caranya cukup mudah jika ingin minta bantuan sama mbah karimah yaitu TLFN DI NOMOR 085291992712
Inilah kisah nyata kami Sekeluarga Percaya atau tidak semua tergantung sama Anda kami hanya sekedar Memberikan solusi agar masalah Anda bisa teratasi

Alhamdulillah kini impian kami sekeluarga terwujudkan juga yaitu ingin punya uang buat bayar hutang dan buat bangun rumah sebab,slama ini kami hanya tinggal di kontrakan dan hutang yg menumpuk di Rentenir sebanyak 88juta belum bunganya,,,
Namun hari ini bisa terwujudkan juga impian selama bertahun-tahun dan tak lupa saya ucapkan Trimahkasi banyak kepada mbah karimah atas bantuan yg di berikan kemaring yaitu Bantuan Danah Gaib dan Angka togel,,,melalui bantuan tersebut kami bisah membayar segala hutang yg ada pada keluarga kami serta bisa membangun rumah buat kelurga…
Dan buat Temanku yg Ada di Group ini jika Kalian punya masalah yg berhubungan dgn masalah Ekonomi yg mungkin ngak bisa Anda selesaikan,,,Kami saran Anda untuk minta bantuan Sama mbah karimah itupun kalau Anda Punya kepercayaan ataupun Keyakinan sama Beliau Dan caranya cukup mudah jika ingin minta bantuan sama mbah karimah yaitu TLFN DI NOMOR 085291992712
Inilah kisah nyata kami Sekeluarga Percaya atau tidak semua tergantung sama Anda kami hanya sekedar Memberikan solusi agar masalah Anda bisa teratasi

Alhamdulillah kini impian kami sekeluarga terwujudkan juga yaitu ingin punya uang buat bayar hutang dan buat bangun rumah sebab,slama ini kami hanya tinggal di kontrakan dan hutang yg menumpuk di Rentenir sebanyak 88juta belum bunganya,,,
Namun hari ini bisa terwujudkan juga impian selama bertahun-tahun dan tak lupa saya ucapkan Trimahkasi banyak kepada mbah karimah atas bantuan yg di berikan kemaring yaitu Bantuan Danah Gaib dan Angka togel,,,melalui bantuan tersebut kami bisah membayar segala hutang yg ada pada keluarga kami serta bisa membangun rumah buat kelurga…
Dan buat Temanku yg Ada di Group ini jika Kalian punya masalah yg berhubungan dgn masalah Ekonomi yg mungkin ngak bisa Anda selesaikan,,,Kami saran Anda untuk minta bantuan Sama mbah karimah itupun kalau Anda Punya kepercayaan ataupun Keyakinan sama Beliau Dan caranya cukup mudah jika ingin minta bantuan sama mbah karimah yaitu TLFN DI NOMOR 085291992712
Inilah kisah nyata kami Sekeluarga Percaya atau tidak semua tergantung sama Anda kami hanya sekedar Memberikan solusi agar masalah Anda bisa teratasi

pak muliadi said...

KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل

KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل


KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل

pak muliadi said...

KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل

KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل


KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل

Unknown said...

ANDA PENGEN CEPAT KAYA MELALUI JALAN PESUGIHAN TUYUL DAN ANDA JUGA BISA MENANG MELALUI ANGKA-ANGKA TOGEL 2D 3D 4D 5D 6D.
>>>>>KISAH NYATA DARI SAYA IBU DI JAWA BARAT <<<<<
Aslamu alaikum wr wb..
Bismillahirrahamaninrahim,,senang sekali saya bisa menulis
dan berbagi kepada teman2 melalui room ini,
sebelumnya dulu saya adalah seorang pengusaha dibidang property rumah tangga
dan mencapai kesuksesan yang luar biasa, mobil rumah dan fasilitas lain sudah saya miliki,
namun namanya cobaan saya sangat percaya kepada semua orang,
hingga suaatu saat saya ditipu dengan teman saya sendiri dan membawa semua yang saya punya,
akhirnya saya menanggung hutang ke pelanggan-pelanggan saya totalnya 470 juta dan di bank totalnya 600 juta ,
saya sudah stress dan hampir bunuh diri anak saya 3 orang masih sekolah di SMP / SMA dan juga anak sememtarah kuliah,tapi SUAMI saya pergi entah kemana dan meninggalkan saya dan anaka-naknya ditengah tagihan hutang yang menumpuk,
demi makan sehari hari saya terpaksa jual nasi bungkus keliling dan kue,
ditengah himpitan ekonomi seperti ini saya bertemu dengan seorang teman
dan bercerita kepadanya, Alhamdulilah beliau memberikan saran kepada saya.
dulu katanya dia juga seperti saya setelah bergabung dengan AKI DARMO hidupnya kembali sukses,
awalnya saya ragu dan tidak percaya tapi selama satu minggu saya berpikir
dan melihat langsung hasilnya, `
saya akhirnya bergabung dan menghubungi AKI DARMO di No 0823-1014-2255
Semua petunjuk AKI DARMO saya ikuti dan hanya 3 hari Astagfirullahallazim,
Alhamdulilah Demi AllAH dan anak saya,
akhirnya 5M yang saya minta benar benar ada di tangan saya,
semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha,
kini saya kembali sukses terimaksih AKI DARMO saya tidak akan melupakan jasa AKI.
JIKA TEMAN TEMAN BERMINAT, YAKIN DAN PERCAYA INSYA ALLAH,
SAYA SUDAH BUKTIKAN DEMI ALLAH SILAHKAN HUB AKI DARMO DI 0823-1014-2255

((((((((((((DANA GHAIB)))))))))))))))))
Pesugihan Instant 5 MILYAR
Mulai bulan ini (January 2016) Kami dari padepokan mengadakan program pesugihan Instant tanpa tumbal,
serta tanpa resiko. Program ini kami khususkan bagi para pasien yang membutuhan modal usaha yang cukup besar,
Hutang yang menumpuk (diatas 1 Milyar), Adapun ketentuan mengikuti program ini adalah sebagai berikut :
Mempunyai Hutang diatas 1 Milyar
Ingin membuka usaha dengan Modal diatas 1 Milyar
dll
Syarat :
Usia Minimal 21 Tahun
Berani Ritual (apabila tidak berani, maka bisa diwakilkan kami dan tim)
Belum pernah melakukan perjanjian pesugihan ditempat lain
Suci lahir dan batin (wanita tidak boleh mengikuti program ini pada saat datang bulan)
Harus memiliki Kamar Kosong di rumah anda

Proses :
Proses ritual selama 2 hari 2 malam di dalam gua
Harus siap mental lahir dan batin
Sanggup Puasa 2 hari 2 malam ( ngebleng)
Pada malam hari tidak boleh tidur
Biaya ritual Sebesar 10 Juta dengan rincian sebagai berikut :
Pengganti tumbal Kambing kendit : 5jt
Ayam cemani : 2jt
Minyak Songolangit : 2jt
bunga, candu, kemenyan, nasi tumpeng, kain kafan dll Sebesar : 1jt
Prosedur Daftar Ritual ini :
Kirim Foto anda
Kirim Data sesuai KTP
Format : Nama, Alamat, Umur, Nama ibu Kandung, Weton (Hari Lahir), PESUGIHAN 5 MILYAR
Kirim ke nomor ini AKI DARMO: 0823-1014-2255
SMS Anda akan Kami balas secepatnya ATAU KTIK -- http://fleepster09.blogspot.co.id
Maaf Program ini TERBATAS hanya untuk beberapa Orang saja..?

IBU TUTI TKI SINGAPUR said...

saya AHMAD SANI posisi sekarang di malaysia
bekerja sebagai BURU BANGUNAN gaji tidak seberapa
setiap gajian selalu mengirimkan orang tua
sebenarnya pengen pulang tapi gak punya uang
sempat saya putus asah dan secara kebetulan
saya buka FB ada seseorng berkomentar
tentang AKI NAWE katanya perna di bantu
melalui jalan togel saya coba2 menghubungi
karna di malaysia ada pemasangan
jadi saya memberanikan diri karna sudah bingun
saya minta angka sama AKI NAWE
angka yang di berikan 6D TOTO tembus 100%
terima kasih banyak AKI
kemarin saya bingun syukur sekarang sudah senang
rencana bulan depan mau pulang untuk buka usaha
bagi penggemar togel ingin merasakan kemenangan
terutama yang punya masalah hutang lama belum lunas
jangan putus asah HUBUNGI AKI NAWE 085-218-379-259
tak ada salahnya anda coba
karna prediksi AKI tidak perna meleset
saya jamin AKI NAWE tidak akan mengecewakan


ibu windaa said...

Awalnya aku hanya mencoba main togel akibat adanya hutang yang sangat banyak dan akhirnya aku buka internet mencari aki yang bisa membantu orang akhirnya di situ lah ak bisa meliat nmor nya AKI NAWE terus aku berpikir aku harus hubungi AKI NAWE meskipun itu dilarang agama ,apa boleh buat nasip sudah jadi bubur,dan akhirnya aku menemukan seorang aki.ternyata alhamdulillah AKI NAWE bisa membantu saya juga dan aku dapat mengubah hidup yang jauh lebih baik berkat bantuan AKI NAWE dgn waktu yang singkat aku sudah membuktikan namanya keajaiban satu hari bisa merubah hidup ,kita yang penting kita tdk boleh putus hasa dan harus berusaha insya allah kita pasti meliat hasil nya sendiri. siapa tau anda berminat silakan hubungi AKI NAWE Di Nmr 085--->"218--->"379--->''259'

ManBlack said...

Wahhhh,alhamdulilah.Kalau nak ikut sekali boleh?encik geng tabligh kan?

Unknown said...

SEKEDAR INFO BOCORAN TOGEL
JIKA ANDA BUTUH A'NGKA GHOIB/JITU
SGP HK MALAYSIA ARAB SAUDI LAOS
2D_3D_4D-5D-6D-7D DI JAMIN 100% TEMBUS...
SAYA BUKTINYA SUDAH 5X JP
DAN SAYA SUDAH BENER2 YAKIN DENGAN AKI RORO
YANG TELAH MEMBERIKAN ANGKA RITUAL NYA
BAGI ANDA YANG SUKA MAIN TOGEL
& INGIN SEPERTI SAYA SILAHKAN GABUNG DENGAN AKI RORO
SILAHKAN HUB DI NO: ((_082_336_642_456_))


Sekian lama saya bermain togel baru kali ini saya
benar-benar merasakan yang namanya kemenangan 4D
dan alhamdulillah saya dpat Rp 250 juta dan semua ini
berkat bantuan angka dari AKI RORO
karena cuma Beliaulah yang memberikan angka
ritual yg di jamin 100% tembus awal saya
bergabung hanya memasang 100 ribu karna
saya ngak terlalu percaya ternyatah benar-benar
tembus dan kini saya ngak ragu-ragu lagi untuk memasang
angka nya,,,,buat anda yg butuh angka yang di jamin tembus
hubungi AKI RORO DI NO: ((_082_336_642_456_))
insya allah beliu akan siap menbatu kesusahan anda
''kami sekeluarga tak lupa mengucapkan puji syukur kepada ALLAH S,W,T dan terima kasih banyak kepada AKI RORO

HJ irma said...

Assalamualaikum Salam sejahtera untuk kita semua,
Sengaja ingin menulis sedikit kesaksian untuk berbagi, barangkali ada teman-teman yang sedang kesulitan masalah keuangan
Awal mula saya mengamalkan Pesugihan Tanpa Tumbal karena usaha saya bangkrut dan saya menanggung hutang sebesar 800juta saya stres hampir bunuh diri tidak tau harus bagaimana agar bisa melunasi hutang saya, saya coba buka-buka internet dan saya bertemu dengan ki sholeh pati, awalnya saya ragu dan tidak percaya tapi selama 3 hari saya berpikir, saya akhirnya bergabung dan menghubungi KI SHOLEH PATI kata Pak.kyai pesugihan yang cocok untuk saya adalah pesugihan penarikan uang gaib 5Milyar dengan tumbal hewan, Semua petunjuk saya ikuti dan hanya 1 hari Astagfirullahallazim, Alhamdulilah akhirnya 5M yang saya minta benar benar ada di tangan saya semua hutang saya lunas dan sisanya buat modal usaha. sekarang rumah sudah punya dan mobil pun sudah ada. Maka dari itu, setiap kali ada teman saya yang mengeluhkan nasibnya, saya sering menyarankan untuk menghubungi KI SHOLEH PATI di 0852-1905-3025 situsnya http//persugihan patishole.blog.spot.co.id agar di berikan arahan. Toh tidak langsung datang ke jawa timur, saya sendiri dulu hanya berkonsultasi jarak jauh. Alhamdulillah, hasilnya sama baik, jika ingin seperti saya coba hubungi KI SHOLEH PATI pasti akan di bantu


Unknown said...

Saya mau berbagi cerita kepada teman-teman melalui media internet yang dulunya saya berkerja sebagai tukang ojek yang pendapatan tak seberapa untuk menapkai istri dan ke-2 anak saya, namu suatu hari saya merasa kebingungan karna anak saya kepingin lanjut sekolah dan ingin mencapai cita-cita nya,namun saya berbicara dalam hati apakah anak saya bisah melanjutkan sekolah dan mencapai cita-cita nya sedangkan penghasiln yang aku dapatkan tidak tertentu berapa sehari cuma cukup/paspsan untuk buat makan aja. Dan aku merasa sedih melihrt anak-anak saya yang selalu termenung dia takut kalau putus sekolah, namu suatu hari aku berusaha mencari pinjaman kepada orang namun tak satu pun orang yang mau membantuku karna aku tak punya apa-apa yang bisa diambil sebagai jaminan, aku merasa kebingungan dan aku pasrakan pada yang maha kuasah karna kalau memang sudah takdir dan kehendaknyan pasti anak saya sudah tidak bisah lanjut sekolah lagi, kami terima atas ketidak sanggupan saya sebagai orang tua yang tidak mampu membiayai sekolah anak saya. namu suatu hari aku mengantar seseorang kedesa sebrang di situlah aku mendengar cerita pada teman-teman kalau OM AGUS bisah membantu orang yang lagi kesusahan, namun saya dulunya tidak percaya dengan yang namanya peramal, tapi saya juga berpikir tidak ada salah aku mencoba, dan aku memikirkan anak saya yang penuh semangat ingin mencapai cita-cita nya, saya coba bergabung dan menjadi member OM AGUS dan saya menghubungi OM AGUS di nomor 082380387219 PIN BBM 2A870E79 meminta angka jitu/gaib hasil ritual OM,walau saya harus mencari pinjama uang untuk membayar mahar supaya aku bisa mendapatkan angka gaibnya, alhamdulillah atas pemberian dan bantuan OM AGUS kami menang togel Rp.95 juta, atas keberasilan aku memenangkan togel semua hutang-hutang aku telah terlunasih. Termasuk uang pinjaman di koprasih, dan anak saya juga sudah bisah lanjut sekolah lagi mudah-mudahan bisah mencapai cita-cita yang selama ini dia impi-impikan dan sekarang kami sekeluarga mau berbagi kepada teman-teman semua jika anda mau merubah nasib seperti saya atau butuh angka jitu/gaib hasil ritual HUB OM AGUS di 082380387219 atau kunjungi di https://togelomtembusjitu.blogspot.co.id/com dijamin 100% tembus dan saya sudah buktikan sendiri, bukan cuma pada saya tapi banyak orang yang berhasil melalui bantuan OM AGUS, jika anda yakin dengan adanya angka gaib silahkan buktikan. BY Evha Ermawanti/KENDARI

Rais Al Attas said...

Perbanyakkan surau atau bilik solat untuk Muslim di Sabah dan Sarawak

Miss Evelyn said...

Saya sangat bersyukur kepada Ibu Fraanca Smith karena telah memberi saya
pinjaman sebesar Rp900.000.000,00 saya telah berhutang selama
bertahun-tahun sehingga saya mencari pinjaman dengan sejarah kredit nol dan
saya telah ke banyak rumah keuangan untuk meminta bantuan namun semua
menolak saya karena rasio hutang saya yang tinggi dan sejarah kredit rendah
yang saya cari di internet dan tidak pernah menyerah saya membaca dan
belajar tentang Franca Smith di salah satu blog saya menghubungi franca
smith konsultan kredit via email:(francasmithloancompany@gmail.com) dengan
keyakinan bahwa pinjaman saya diberikan pada awal tahun ini tahun dan
harapan datang lagi, kemudian saya menyadari bahwa tidak semua perusahaan
pinjaman di blog benar-benar palsu karena semua hautang finansial saya
telah diselesaikan, sekarang saya memiliki nilai yang sangat besar dan
usaha bisnis yang patut ditiru, saya tidak dapat mempertahankan ini untuk
diri saya jadi saya harus memulai dengan membagikan kesaksian perubahan
hidup ini yang dapat Anda hubungi Ibu franca Smith via email:(
francasmithloancompany@gmail.com)

MRS KABU LAYU said...

Halo, semua orang, tolong, saya dengan cepat mahu menggunakan media ini untuk berkongsi kesaksian saya tentang bagaimana Tuhan mengarahkan saya kepada pemberi kredit yang benar-benar mengubah hidup saya daripada kemiskinan kepada seorang wanita kaya dan sekarang saya mempunyai kehidupan yang sihat tanpa tekanan dan kesulitan kewangan,

Selepas berbulan-bulan cuba mendapatkan pinjaman di internet dan saya telah ditipu dari 400 juta, saya menjadi sangat terdesak untuk mendapatkan pinjaman daripada pemberi pinjaman dalam talian yang sah dalam kredit dan tidak akan meningkatkan kesakitan saya, jadi saya memutuskan untuk beralih kepada rakan saya untuk nasihat tentang bagaimana untuk mendapatkan pinjaman dalam talian, kami bercakap mengenainya dan kesimpulannya adalah tentang seorang wanita bernama Puan Maria yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Maria Loan. Syarikat

Saya memohon untuk pinjaman (900 juta) dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2%, supaya pinjaman yang diluluskan itu mudah tanpa tekanan dan semua persiapan telah dibuat dengan pemindahan kredit, kerana fakta bahawa ia tidak memerlukan cagaran untuk pemindahan daripada pinjaman, saya hanya diberitahu untuk mendapatkan sijil perjanjian lesen mereka untuk memindahkan kredit saya dan dalam masa kurang dari dua jam wang pinjaman telah dimasukkan ke dalam akaun bank saya.

Saya fikir ia adalah satu jenaka sehingga saya menerima panggilan dari bank saya bahawa akaun saya telah dikreditkan dengan jumlah 900 juta. Saya sangat gembira bahawa akhirnya Tuhan menjawab doa saya dengan memerintahkan pemberi pinjaman saya dengan kredit sebenar saya, yang boleh memberi harapan saya.

Terima kasih banyak kepada Cik Maria kerana membuat hidup adil untuk saya, jadi saya menasihati sesiapa yang berminat untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Puan Maria dengan baik melalui E-mel (mariaalexander818@gmail.com) ATAU Via Whatsapp (+1 651-243 -8090) untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang bagaimana untuk mendapatkan pinjaman anda,

Jadi, terima kasih banyak kerana mengambil masa anda membaca tentang kejayaan saya dan saya berdoa agar Tuhan akan melakukan kehendak-Nya dalam hidup anda.
Nama saya adalah kabu layu, anda boleh menghubungi saya untuk rujukan lebih lanjut melalui e-mel saya: (kabulayu18@gmail.com)

Terima kasih semua.

Post a Comment

Hak Cipta & Penafian

SBS MEDIA (Sahabat Blog Sabah) - 2011 Digalakkan untuk sebarang sebaran. Sebarang bentuk salinan kandungan daripada laman ini mestilah disertakan link Sahabat Blog Sabah bagi memudahkan proses rujukan. Kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang disertakan daripada pengunjung dan menjadi tanggungjawab pengunjung sepenuhnya. Sekian.