25 April, 2010

Agama & Politik Di Hulu Selangor

Share

Ahamdulillah, saya telah diberika kesempatan oleh Allah taala untuk berkunjung kekawasan pilihanraya kecil P094 parlimen Hulu Selangor pada hari khamis lepas. Saya bersama sahabat saya mengambil peluang meninjau suasana pilhanraya kecil yang dilihat antara pilihanraya yang hangat di Malaysia.

Saya dan sahabat berkesempatan untuk berhenti solat Isyak di salah sebuah masjid yang agak besar terletak ditepi jalan dari Tanjung Malim ke Hulu Selangor. Selepas solat Isyak semasa hendak keluar dari masjid saya mendengar perbualan sebahagian jemaah mengatakan ada ceramah kelompok oleh Pakatan Rakyat di kawasan berdekatan. Saya dan sahabat mengambil kesempatan ini untuk mendengar isu-isu terbaru pilihanraya.

Kami mengambil tempat dikalangan penduduk kampung untuk memenuhi kawasan lapang di tempat ceramah tersebut. Sementara menunggu kehadiran penceramah mengambil tempat saya melihat seseorang memakai jubah berserban berseroangan di suatu sudut. Saya mengambil kesempatan menegurnya kerana perwatakannya yang berlainan dari hadirin yang lain.

Setelah berlangsung sesi perkenalan ringkas saya mengetahui bahawa dia adalah merupakan imam masjid yang kami solat isyak tadi. Patutlah dia memakai jubah dan berserban. Disamping mendegar ceramah saya mengambil kesempatan untuk berbual-bual dengannya.

“Saya dengar cerita ramai pemimpin PR memberi kuliah maghrib dan berkhutbah di masjid dan surau hulu selangor ni. Tak ada masalah ke?” Soal saya..

“Kami orang masjid ni bersifat terbuka. Siapa datang kami akan terima semua. Tak kira pihak kerajaan atau pembangkang”

“Tapi kenapa hanya timbul cerita pembangkang saja yang menggunakan masjid untuk kempen parti”

“Memang ya pun. Sepanjang kempen piliharraya ni saya lihat Pihak PR saja yang menggunakan masjid. Mereka datang untuk solat berjemaah setiap waktu solat. Setakat ni saya tak lihat pun petugas parti kerajaan datang solat kat masjid kami ni, pihak pimpinan pun tak pernah nampak muka”

“Mungkin mereka tak mahucampur urusan agama dengan politik kot” Saya bergurau.

“Hmm.. takkan mereka sibuk berkempen sampai lupa nak mengadap Allah. Tu.. markaz besar parti Kerajaan tak jauh je dari sini.. tak tau la pulak mungkin mereka buat surau kat markas mereka tu.. Prinsip kami sesiapa pun datang tak kira pihak kerajaan atau pembangkang kami layan semua. Kami pun terttunggu juga pemimpin kerajaan singgah solat kat masjid kami ni, boleh kami bagi peluang jadi imam solat, bagi peluang mereka berdoa dan kami aminkan doa mereka. Kami pun teringin juga nak dengar tazkirah atau kuliah agama dari pemimpin kerajaan. Tapi setakat ni tak ada yang singgah. Pemimpin pembangkang boleh dikatakan setiap waktu solat ada yang singgah solat di sini. Inilah peluang kami orang kampung nak dengar kupasan agama yang menarik, setakat ini saya tak nampak sangat ada unsur-unsur politik dalam tazkirah mereka. Semuanya kearah mengingati kebesaran Allah dan bertakwa padanya” Bersemangat imam ini bercerita. Di depan sana Dr Mujahid juga bersemangat bercerita tentang peristiwa di parlimen hari ini .

Mengikut perbualan ringkas dengan beberapa penduduk setempat, saya dapati mereka semua amat gembira dengan pilihanraya ini lebih-lebih lagi berpeluang mendengar khutbah-khutbah yang amat segar dan membina semangat takwa.

“Tak pernah kami dengar khutbah yang begini.. langsung tak mengantuk.. menyentuh jiwa.. berbeza dari khutbah hari-hari biasa”

“Saya rasa kalau setiap minggu umat Islam dikhutbah dengan cara begini umat islam akan berubah”

Itulah antara suara-suara beberapa penduduk kampung sepanjang perbualan saya di beberapa masjid dan surau yang kami singgah untuk solat.

Tapi apakan daya.. bid’ah yang cukup besar masih melanda pemikiran umat Islam di Malaysia.. Agama tak boleh bercampur dengan politik.. hatta waktu kempen pilihanraya pun tak mahu mendekati masjid.. lantaran bimbang mengotori masjid dengan politik yang dikatakan bernajis.. lebih teruk lagi di samping kempen pilihanraya secara halusnya ada yang berkempen agar menjauhi masjid dan surau..

Masya Allah betapa kufurnya mereka dengan Allah..Mungkin bagi Sesetengah mereka Allah ni dipatuhi pada ketika tertentu sahaja, tidak pada masa yang lain. Atau Allah tak perlu sibuk mengambil tahu urusan manusia kerana manusia lebih tahu tentang urusan dunia!..

Semoga Allah ampunkan dosa kita semua dan di beri petunjuk ke jalan yang benar..Amin..

Komen Via Facebook

0 ulasan:

Post a Comment

Hak Cipta & Penafian

SBS MEDIA (Sahabat Blog Sabah) - 2011 Digalakkan untuk sebarang sebaran. Sebarang bentuk salinan kandungan daripada laman ini mestilah disertakan link Sahabat Blog Sabah bagi memudahkan proses rujukan. Kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang disertakan daripada pengunjung dan menjadi tanggungjawab pengunjung sepenuhnya. Sekian.